Βιολογικά τρόφιμα : Θρεπτικότερα από τα συμβατικά;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στην αγορά των βιολογικών τροφίμων. Ως βιολογικά ή οργανικά χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων, ρυθμιστών αύξησης και προσθετικών υλών. Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ακολουθούν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το σημαντικότερο κίνητρο για την αγορά βιολογικών προϊόντων φαίνεται να είναι τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον.
Όσο αναφορά τη θρεπτική αξία, την ασφάλεια και τη γενικότερη ποιότητα των βιολογικών προϊόντων έρευνες έχουν αναφέρει τα έξης: Στο τομέα της γεύσης κάποιοι ερευνητές
υποστηρίζουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα υπερτερούν έναντι των συμβατικών σε σύγκριση γλυκύτητας, χυμών, αρωμάτων. Σε δύο μελέτες πού έγιναν με πειραματόζωα όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε οργανική και βιολογική τροφή αυτά προτίμησαν τη βιολογική, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δεύτερη πιθανόν έχει καλύτερη γεύση, μια και τα δύο είδη κάλυπταν τις ανάγκες τους.
Υποστηρίζεται ότι η θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων υπερέχει έναντι αυτής των τροφίμων που έχουν παραχθεί με το συμβατικό τρόπο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C και σε στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Τα βιολογικά λαχανικά φαίνεται επίσης να είναι πλουσιότερα σε μη θρεπτικά στοιχεία όπως οι φαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, εξ΄αιτίας της φυσικής διαδικασίας σύμφωνα με την οποία παράγονται. Η ποσότητα των πρωτεϊνών φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στα τρόφιμα συμβατικής παραγωγής, όμως η πρωτεΐνες των συμβατικών τροφίμων είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από ότι αυτές των βιολογικών.
Γράφει η Ευθαλία Καραρίζου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: Bio.gr