Το Κρίταμο
Ο φίλος μας και βοτανοσυλλέκτης Λευτέρης Τρικιριώτης μας ενημερώνει σχετικά με την ιστορία, την συγκομιδή και την φαρμακευτική αξία ενός θαυμάσιου φυτού «το Άγριο Κρίταμο Ικαρίας».
Διαβάστε περισσότερα…
Άγρια Κρίταμα Ικαρίας
Τα κρίταμα όπως και το μάραθο συλλέγονται χειρονακτικά και διατηρούνται χωρίς συντηρητικά σε παλαιωμένο κρασόξυδο παραγωγής του Λευτέρης Τρικιριώτης.
Αρωματίζουν και συνοδεύουν τις σαλάτες, το ντάκο, τα όσπρια ή σερβίρονται ως μεζές για τσίπουρο και ούζο.
Περί κριτάμου….
Επιστημονική ονομασία: Crithmum maritimum L.
Οικογένεια: Apiaceae (Umbelliferae)
Πολύ στιλπνά υπόλευκα φύλλα, σαν της γλιστρίδας, πιο πλατιά και πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση…».
Από τα χρόνια του Ιπποκράτη χρησιμοποιείται ως διουρητικό, εμμηναγωγό και αποτοξινωτικό.
Ο Πλίνιος είχε σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο επειδή περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.
Ιστορία
Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίο Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθαμον». Γνωστό και ως σαλάτα ή σέλινο της θάλασσας.
Ο Διοσκουρίδης το περιγράφει χαρακτηριστικά ως «θαμνώδες βοτάνιον, που απλώνεται σε πλάτος και έχει ύψος ενός πήχη. Φυτρώνει σε παραθαλάσσιους τόπους και έχει
Καταγωγή
Πολυετές παχύφυτο που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Ατλαντικού. Στην Ελλάδα φυτρώνει σε παραθαλάσσια και αμμουδερά μέρη, σε πετρώδεις και βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, στα κοιλώματα των θαλασσινών απότομων βράχων και στις διαβρωμένες πέτρες της ακτής.
Περιγραφή
Πολυετές ποώδες, 15-60 εκ.με ξυλώδη βάση. Χρώμα βλαστών και φύλλων γλαυκοπράσινο. Φύλλα λεία, επιμήκη, πτεροσχίδη. Άνθη κιτρινοπράσινα που βγαίνουν σε σκιάδια με 8-36 ακτίνες, εντομόφιλα. Ο βλαστός και τα φύλλα του αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά όταν τριφτούν, Ανθίζει Ιούνιο με Οκτώβριο.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή των βλαστών γίνεται πριν την άνθηση. Σύμφωνα με το Διοσκουρίδη το κρίταμο «λαχανεύεται εφθόν τε και ωμόν εσθιόμενον και ταριχεύεται εν άλμη».
Φαρμακευτική Αξία*
Χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, καθαριστικό του αίματος και θεωρείται ευεργετικό για το συκώτι. Το βρίσκουμε με τη μορφή σαλάτας, εκχύματος, χυμού, βάμματος, αιθερίου ελαίου, σιροπιού, φαρμακευτικού οίνου. Έχει ήπιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο βρίσκουν πολλές εφαρμογές στην κοσμετολογία.
*Πληροφορίες: Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας.
Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Τρικιριώτη για όσα μας έμαθε!