0 προϊόντα - €0.00
  • Αρχική
  • Ιδέα & Φιλοσοφία
  • Παραγωγοί & Συνεργάτες
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Blog
  • Επικοινωνία
plethora-theme
×
  • Όλα
  • Βιο Λαϊκή Αγορά
    • Βιολογικά Αυγά & Γαλακτοκομικά
    • Βιολογικά Λαχανικά
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Βιολογικά Οσπρια
    • Βιολογικό Ρύζι ΒΙΟ, άλευρα ΒΙΟ
    • Bιολογικά Φρούτα
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Σάλτσες ΒΙΟ ( Ντομάτας, Πιπεριάς)
  • Βιο προϊόντα
    • Superfoods
    • Ακατέργαστο Αλάτι, Ρόζ Αλάτι Ιμαλαΐων
    • Βιολογικά ‘Ελαια
    • Βιολογικό λάδι, βιολογικές ελαιές
    • Επαλλείματα BIO
    • Ροφήματα ΒΙΟ
    • Βιολογικά Αλευρα & Βιολογική Μαγιά
    • Βιολογικοι Σποροι και Καρποι
    • Βιολογική Ζάχαρη, Στέβια
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Ορεκτικά ΒΙΟ
    • Μπαχαρικά βιολογικά
    • Σπαθόλαδο ΒΙΟ
    • Βιοτροφές Πλούσιες σε Πρωτεΐνες
    • Βιολογικά Δημητριακά & Ρύζια
    • Βιολογικά Ζυμαρικά
    • Βιολογικά Tσάγια, Βιολογικά Βότανα
    • ‘Οσπρια βιολογικά
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Υποκατάστατα λευκής ζάχαρης
  • Παραδοσιακά
  • Φροντίδα & Υγιεινή
  • Πρ. δυσανεξίας
  • Για το σπίτι
  • Προσφορές

Βιολογική καλλιέργεια ρεβιθίων.

5 Νοεμβρίου 2012ΆρθραΌσπρια βιολογικάΠαραγωγοί και συνεργάτες μας

Δημήτρης Θεοδωρούδης.
Παραγωγός βιολογικών προιόντων.

Θα σας πούμε μια ιστορία για το ….ρεβίθι.
Το ρεβίθι είναι μονοετές φυτό και ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών (κουκί,μπιζέλι,λούπινο,φάβα,σόγια,κ.α.). Ονομάστηκαν “ψυχανθή”, γιατί το άνθος τους μοιάζει με πεταλούδα (“ψυχή”). Το ρεβίθι έχει την επιστημονική ονομασία Cicer Arietinum-Ερέβινθος ο κοινός.

Η καταγωγή του είναι απο την Ασία, και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες  της Ν.Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας & Κεντρικής Αμερικής.

Η ρεβιθιά είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία και αποδίδει καλά σε φτωχά εδάφη χωρίς ιδιαίτερες περιποιήσεις.

Η θρεπτική αξία του καρπού του ρεβιθιού είναι μεγάλη γιατί είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες (20-23%), σε υδατάνθρακες (50-55%), λάδι (4-7%), φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνες Α,Β1,Β2,Β6,Β12, ασβέστιο C , σίδηρo, μαγνήσιο, κάλιο .

Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ.

Στην συνέχεια ο βιοκαλλιεργητής και παραγωγός Θεοδωρούδης Δημήτρηςμας δίνει μερικές πληροφορίες για αυτό το προϊόν.

Ο Δημήτρης Θεοδωρούδης έχει τα χωράφια του στις Σέρρες και ασχολείται με την οικολογική γεωργία πάρα πολλά χρόνια. Από το 2006 άρχισε να παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
Καλλιεργεί φακή, ρεβίθια, σουσάμι, σιτάρι, πατάτα, κρεμμύδι, και σκόρδο σε μία έκταση περίπου 70 στρεμμάτων. Εφαρμόζει την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση κατά τον τρίτο χρόνο.

Η σπορά ξεκινάει τον Μάρτιο και γίνεται ανά σειρά. Η ανθοφορία και καρποφορία εμφανίζεται μετά από ένα μήνα και εάν στη περίοδο αυτή υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος , τότε αυτό βοηθάει στην αύξηση των αποδόσεων.

Το ξεβοτάνισμα των αγριόχορτων ανάμεσα στις σειρές γίνεται με τα χέρια. Το φυτό μεγαλώνει περίπου 30-40cm έως τον Ιούνιο όπου γίνεται και ο θερισμός του, αφήνοντας τα φυτά να ξεραθούν εντελώς.

Η απόδοση ανά στρέμμα στην βιολογική καλλιέργεια είναι περίπου 70 κλ. , και τα απαιτούμενα κιλά για την σπορά είναι 15-18 κλ. Ο παραγωγός κατά την διάρκεια της παραγωγής δεν χρησιμοποιεί καμία οργανική ουσία για τον εμπλουτισμό της γης.

Το μόνο που εφαρμόζει, στην χρονιά που έχει βάλει σιτάρι, είναι να μην έχει τραβήξει από το χωράφι τα υπολείμματα από τον θερισμό και με ένα μέτριο όργωμα, αυτά να χωνευτούν από το χώμα. Επίσης η ρεβιθιά ως ψυχανθή έχει την ιδιότητα η ρίζα της να αποθηκεύει άζωτο και να χρησιμοποιείτε ως  λιπαντικό του εδάφους.

Για την καλύτερη συντήρηση των ρεβιθιών μπορείτε να τοποθετήσετε μία σκελίδα σκόρδου ανά δύο κιλά.

Επίλογος
Για τον Δημήτρη, αυτά που μας προσφέρει η γη , είναι ‘ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΑ ΔΩΡΑ’  και για εμάς αυτά που μας προσφέρει ο ίδιος, μας θυμίζουν ξεχασμένες γεύσεις.

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης

 [wpsc_products product_id=’298′]

Αφήστε το σχόλιό σας Cancel


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατηγορίες Θεμάτων

  • Αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι (Τriticum dicoccum) (9)
  • Αλεύρι Μονόκοκκο (Triticum Monococcum) (1)
  • Άρθρα (157)
  • Όσπρια βιολογικά (5)
  • Παραγωγοί και συνεργάτες μας (9)
  • Προτάσεις (5)
  • Σπαθόλαδο (3)
  • Συνταγές (48)
  • Συνταγές για ψωμί (8)
  • Τι μας αρέσει (5)

Συνδεσμοι

  • COB
  • WWF
  • ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
  • Καλλιστώ

Φιλοι

  • Atma studio yoga
  • Hehe Art
  • Yoga Dhara
  • Το Παραμικρό
  • Φωτογραφία. Lambros Kiriakou

logo

Η Συνύπαρξη είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τον μικρό παραγωγό και τον καταναλωτή που ψάχνει ποιοτικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Περισσότερα...

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης, Marimar de Alava Polo

2310 219 208 / 6997 124 963

siniparxi@gmail.com

Η έδρα μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

  • Κατάλογος Προϊόντων
    • Όλα
    • Προσφορές
    • Δωροκάρτες!
  • Λογαριασμός Πελάτη / Είσοδος
    • Ιστορικό Παραγγελιών
    • Επεξεργασία των στοιχείων μου
    • Η διεύθυνσή μου
  • Καλάθι Αγορών
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Ιδέα και φιλοσοφία
  • Παραγωγοί και Συνεργάτες
  • Επικοινωνία
  • Όροι & Προϋποθέσεις χρήσης
  • Διατροφικά μυστικά για την ανανέωση μας Σεπ 23

    Ο κλινικός διατροφολόγος κ. Στέλιος Λιναρδάκης αναλαμβάνει να μας μυήσει...

  • Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία Σεπ 1

    Της Βασιλικής Κουτσοκώστα Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού....

  • Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Μάι 7

    Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πένες...

  • Συνταγές με Πολέντα Δεκ 2

    Ψητή πολέντα με τυρί και ντομάτα

  • Γλυκιές Συνταγές με Κολοκύθα Οκτ 14

    Μπράουνις με κολοκύθα Υλικά: 1 1/2 φλ. (360 γρ). πουρές...

Copyright ©2017 all rights reserved. Cookies Policy
Designed by Stelemoza Team
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε Cookies για διάφορες λειτουργίες της ιστοσελίδας. Επιλέξτε τις κατηγορίες που επιθυμείτε και αποθηκεύστε την επιλογή σας.
Απαραίτητα για την σωστή λειτουργία Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Δείτε τις επιλογές σας
{title} {title} {title}