Βιολογική καλλιέργεια ρεβιθίων.

Δημήτρης Θεοδωρούδης.
Παραγωγός βιολογικών προιόντων.
Θα σας πούμε μια ιστορία για το ….ρεβίθι.
Το ρεβίθι είναι μονοετές φυτό και ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών (κουκί,μπιζέλι,λούπινο,φάβα,σόγια,κ.α.). Ονομάστηκαν “ψυχανθή”, γιατί το άνθος τους μοιάζει με πεταλούδα (“ψυχή”). Το ρεβίθι έχει την επιστημονική ονομασία Cicer Arietinum-Ερέβινθος ο κοινός.
Η καταγωγή του είναι απο την Ασία, και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Ν.Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας & Κεντρικής Αμερικής.
Η ρεβιθιά είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία και αποδίδει καλά σε φτωχά εδάφη χωρίς ιδιαίτερες περιποιήσεις.
Η θρεπτική αξία του καρπού του ρεβιθιού είναι μεγάλη γιατί είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες (20-23%), σε υδατάνθρακες (50-55%), λάδι (4-7%), φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνες Α,Β1,Β2,Β6,Β12, ασβέστιο C , σίδηρo, μαγνήσιο, κάλιο .
Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ.
Στην συνέχεια ο βιοκαλλιεργητής και παραγωγός Θεοδωρούδης Δημήτρηςμας δίνει μερικές πληροφορίες για αυτό το προϊόν.
Ο Δημήτρης Θεοδωρούδης έχει τα χωράφια του στις Σέρρες και ασχολείται με την οικολογική γεωργία πάρα πολλά χρόνια. Από το 2006 άρχισε να παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
Καλλιεργεί φακή, ρεβίθια, σουσάμι, σιτάρι, πατάτα, κρεμμύδι, και σκόρδο σε μία έκταση περίπου 70 στρεμμάτων. Εφαρμόζει την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση κατά τον τρίτο χρόνο.
Η σπορά ξεκινάει τον Μάρτιο και γίνεται ανά σειρά. Η ανθοφορία και καρποφορία εμφανίζεται μετά από ένα μήνα και εάν στη περίοδο αυτή υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος , τότε αυτό βοηθάει στην αύξηση των αποδόσεων.
Το ξεβοτάνισμα των αγριόχορτων ανάμεσα στις σειρές γίνεται με τα χέρια. Το φυτό μεγαλώνει περίπου 30-40cm έως τον Ιούνιο όπου γίνεται και ο θερισμός του, αφήνοντας τα φυτά να ξεραθούν εντελώς.
Η απόδοση ανά στρέμμα στην βιολογική καλλιέργεια είναι περίπου 70 κλ. , και τα απαιτούμενα κιλά για την σπορά είναι 15-18 κλ. Ο παραγωγός κατά την διάρκεια της παραγωγής δεν χρησιμοποιεί καμία οργανική ουσία για τον εμπλουτισμό της γης.
Το μόνο που εφαρμόζει, στην χρονιά που έχει βάλει σιτάρι, είναι να μην έχει τραβήξει από το χωράφι τα υπολείμματα από τον θερισμό και με ένα μέτριο όργωμα, αυτά να χωνευτούν από το χώμα. Επίσης η ρεβιθιά ως ψυχανθή έχει την ιδιότητα η ρίζα της να αποθηκεύει άζωτο και να χρησιμοποιείτε ως λιπαντικό του εδάφους.
Για την καλύτερη συντήρηση των ρεβιθιών μπορείτε να τοποθετήσετε μία σκελίδα σκόρδου ανά δύο κιλά.
Επίλογος
Για τον Δημήτρη, αυτά που μας προσφέρει η γη , είναι ‘ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΑ ΔΩΡΑ’ και για εμάς αυτά που μας προσφέρει ο ίδιος, μας θυμίζουν ξεχασμένες γεύσεις.
Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης
[wpsc_products product_id=’298′]