ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ
ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ: από τα Ηimalaya στην Ελλάδα, 2000 χρόνια.
Διαβάζοντας διάφορα άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για το Γκότζι Μπέρι, στο τέλος πέρα από την αποκρυσταλλωμένη άποψη που απόκτησα για τον καρπό αυτό, μου δημιουργήθηκε εύλογα η απορία πώς είναι δυνατόν να περάσουν τόσες χιλιάδες χρόνια για να γίνουν και εδώ ευρέως γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτής της αιφνίδιας πληροφόρησης ήταν να ξεσπάσει μία μεγάλη ζήτηση του καρπού τόσο για κατανάλωση όσο και για καλλιέργεια. Πάντως θεωρώ ότι τα κριτήρια για τις επιλογές μας είτε πρόκειται για άμεση κατανάλωση είτε για καλλιέργεια, πρέπει να είναι προϊόν μίας ενδελεχούς πληροφόρησης και ενός “μέτρου”.
Τώρα λίγες γενικές πληροφορίες γύρω από αυτόν τον άγριο καρπό φρούτου.
Η καταγωγή του είναι από την Ασία και συγκεκριμένα από την μακρινή Κίνα-για αυτό έκανε τόσα χρόνια να φτάσει εδώ. Οι φίλοι μας οι Κινέζοι το Γκότζι Μπέρι, το χρησιμοποιούν στην εναλλακτική ιατρική εδώ και 2000 χρόνια. Είναι συνώνυμο της αντιγήρανσης και της μακροζωίας. .
Ο καρπός του γκότζι ή αλλιώς το «μούρο της ευτυχίας», θα δούμε παρακάτω γιατί, είναι ευαίσθητος κατά την συλλογή του. Το μάζεμα γίνεται πάνω σε ειδικό πανί, μέσα σε ψάθες χωρίς την χρήση χεριών, γιατί διαφορετικά οξειδώνεται και μαυρίζει.
Οι αποξηραμένοι καρποί του μοιάζουν οπτικά και γευστικά με τους καρπούς της σταφίδας, όπως επίσης-γευστικά- και με την ντομάτα (ανήκει στην οικογένεια των Σολανίδων).
Οι ιδιότητες του θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό επειδή βοηθάνε πολύ στην προστασία του DNA και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, λειτουργούν ευεργετικά στην ποιότητα του ύπνου, την ενίσχυση της λίμπιντο, την αρμονική λειτουργία του κυκλοφοριακού, την αντιμετώπιση πεπτικών ασθενειών, τη βελτίωση της όρασης (αστιγματισμό και καταρράκτη), τον έλεγχο της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος.
Θα ήταν σημαντικό να επισημάνουμε ότι η κατανάλωση του γκότζι είναι χρήσιμη κατά την περίοδο που ο άνθρωπος υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία ή θεραπεία με ακτινοβολία για τον καρκίνο.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Ο καρπός του Goji
- περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
- περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
- περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6)
- έχει περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών
- έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
- έχει βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
- έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους)
- περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία
- περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας
- έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες
- Διατροφική αξία:
-345 θερμίδες/100 γρ.
-0,1% λιπαρά
-13% πλήρη φυτική πρωτεΐνη, με 18 αμινοξέα, τα μισά εκ των οποίων σε ελεύθερη μορφή -όχι δεσμευμένες σε πρωτεΐνες.
-8,2% βασικά λιπαρά οξέα, τα μισά εκ των οποίων είναι πολυακόρεστα.
-67,7% υδατάνθρακες, 10% σε ίνες, 36% σε πολυσακχαρίδια και μόλις 21,7% σε σάκχαρα.
Κατανάλωση του γκότζι
Στην Ελλάδα, το «Γκότζι Μπέρι» καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς ή αποξηραμένο. Κατά τη διάρκεια όμως της επεξεργασίας, χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και είναι καλύτερα να καταναλώνεται νωπό ή σκέτο. Μία ιδανική ποσότητα κατανάλωσης του γκότζι είναι από 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για παρενέργειες μετά τη λήψη του γκότζι, διότι το γκότζι δεν εθίζει τον οργανισμό όπως άλλες ουσίες. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι αλληλεπιδράσεις του με τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη καθώς και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Για την ώρα ερευνάται αν ο συνδυασμός του γκότζι με αυτά τα φάρμακα παρουσιάζει κάποιες παρενέργειες ή όχι.
*O πλουσιότερος άνθρωπος είναι αυτός με τις πιο φθηνές απολαύσεις»
Χένρυ Ντέηβιντ Θορώ (1817-1862) Αμερικανός συγγραφέας – έγραψε το κλασικό «Walden» (1854) για την επιστροφή στη φύση.
Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης.
Πηγές: ecotimes.gr
Alchemyofnature blogspot.com
Xapaki blogspot.gr
Livinggreen blog,gr
Katerinipress blogspot.
Πηγές από έντυπο τύπο: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα.
[wpsc_products product_id=’4378′]