Ψωμί από αλεύρι ζειάς ή ντινκελ.
Γευστική πρόταση για τραγανό ψωμί με αλεύρι ζειάς ή ντίνκελ.
Συστατικά:
1 κλ.αλεύρι ζειάς ή ντίνκελ
2 κουταλάκια αλάτι
18γρ. ξηρή μαγιά
20 γρ. ελαιόλαδο
750ml χλιαρό νερό
2 κουταλάκια μέλι (προαιρετικά)
100γρ. σπόρους πχ. λιναρόσπορο, σουσάμι, ηλιόσπορο (προαιρετικά)
Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε λεκάνη. Σε μικρή γουβίτσα στη μέση ανακατεύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια ξεκινάμε το ζύμωμα προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό. Αφού τελείωση το ζύμωμα το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Μετά πλάθουμε τα καρβέλια και τα βάζουμε πάνω σε φόρμες αφού πρώτα τις έχουμε αλείψει με λάδι. Τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος 20 λεπτά για να φουσκώσουν.
Το ψήσιμο γίνεται για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν τα βγάζουμε από τον φούρνο τα περιτυλίγουμε με πετσέτες για να διατηρηθεί η κόρα τραγανή.
*O πλουσιότερος άνθρωπος είναι αυτός με τις πιο φθηνές απολαύσεις»
Χένρυ Ντέηβιντ Θορώ (1817-1862) Αμερικανός συγγραφέας – έγραψε το κλασικό «Walden» (1854) για την επιστροφή στη φύση.
[wpsc_products product_id=’1590′]