0 προϊόντα - €0.00
  • Αρχική
  • Ιδέα & Φιλοσοφία
  • Παραγωγοί & Συνεργάτες
  • Κόστος Αποστολής
  • Blog
  • Επικοινωνία
plethora-theme
×
  • Όλα
  • Βιο Λαϊκή Αγορά
    • Βιολογικά Αυγά & Γαλακτοκομικά
    • Βιολογικά Λαχανικά
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Βιολογικά Οσπρια
    • Βιολογικό Ρύζι ΒΙΟ, άλευρα ΒΙΟ
    • Bιολογικά Φρούτα
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Σάλτσες ΒΙΟ ( Ντομάτας, Πιπεριάς)
  • Βιο προϊόντα
    • Superfoods
    • Ακατέργαστο Αλάτι, Ρόζ Αλάτι Ιμαλαΐων
    • Βιολογικά ‘Ελαια
    • Βιολογικό λάδι, βιολογικές ελαιές
    • Επαλλείματα BIO
    • Ροφήματα ΒΙΟ
    • Βιολογικά Αλευρα & Βιολογική Μαγιά
    • Βιολογικοι Σποροι και Καρποι
    • Βιολογική Ζάχαρη, Στέβια
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Ορεκτικά ΒΙΟ
    • Μπαχαρικά βιολογικά
    • Σπαθόλαδο ΒΙΟ
    • Βιοτροφές Πλούσιες σε Πρωτεΐνες
    • Βιολογικά Δημητριακά & Ρύζια
    • Βιολογικά Ζυμαρικά
    • Βιολογικά Tσάγια, Βιολογικά Βότανα
    • ‘Οσπρια βιολογικά
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Υποκατάστατα λευκής ζάχαρης
  • Παραδοσιακά
  • Φροντίδα & Υγιεινή
  • Πρ. δυσανεξίας
  • Για το σπίτι
  • Προσφορές

Μονόκοκκο σιτάρι (Triticum Monococcum)

4 Ιανουαρίου 2013Αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι (Τriticum dicoccum)Αλεύρι Μονόκοκκο (Triticum Monococcum)Άρθρα
Μονόκοκκο σιτάρι - Triticum monococcum

Μονόκοκκο σιτάρι – Triticum monococcum

Το «ήμερο» Μονόκοκκο σιτάρι προήλθε από το «άγριο» μονόκοκκο σιτάρι το οποίο μάλλον χαρακτηρίζεται ως το πρώτο σιτάρι που καλλιέργησε o άνθρωπος.

Η καλλιέργεια του ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή στη λεγόμενη περιοχή της «Εύφορης Ημισελήνου» και με το πέρασμα των αιώνων επεκτάθηκε από το Ιράν έως την λεκάνη της Μεσογείου.

Εκτοπίστηκε με το πέρασμα του χρόνου, από το σκληρό σιτάρι (Τrit. Durum) και το μαλακό σιτάρι (Trit. Aestivum) λόγω της μεγαλύτερης στρεμματικής απόδοσης που έχουν, της ευκολίας στο θεριζοαλωνισμό, και της μεγαλύτερης ελαστικότητας τους στο ζύμωμα (παρουσία της γλουτένης).

Ευρήματα από καρπούς και λέπυρα δημητριακών (σιτάρι-κριθάρι) συναντάμε στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και το προϊστορικό οικισμό στο Αρχοντικό Γιαννιτσών.

Το άγριο Μονόκοκκο σιτάρι είναι διπλοειδές με αριθμό χρωμοσωμάτων 14 (2χ-χ=7). Στο σταχύδιο του συναντάμε μόνο ένα γόνιμο-ώριμο άνθος (εξού και το μονόκοκκο). Κατά τον αλωνισμό και το λίχνισμα τα λέπυρα δεν διαχωρίζονται από τον σπόρο, γι`αυτό το μονόκοκκο σιτάρι το χαρακτηρίζουν ντυμένο. Η καλλιέργεια του παρουσιάζει αντοχή στο κρύο, στη ξηρασία, και στις ασθένειες.

Το Μονόκοκκο σιτάρι (TriticumMonococcum) το συναντάμε σήμερα στην Ελλάδα, με την ποικιλία « Καπλουτζάς », σε 47 τοποθεσίες, κυριότερα στην Μακεδονία, Θράκη, Κ. Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου.

Την τελευταία 20ετία το ενδιαφέρον για το μονόκοκκο έχει αναζωπυρωθεί, λόγω της βιολογικής αξίας που παρουσιάζει ως διατροφικό προϊόν: υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (19-22% ), ικανοποιητική περιεκτικότητα σε λυσίνη, καροτίνη και τoκόλες ( αντιοξειδωτικές ουσίες ).

Διαβάστε περισσότερα στο διαδίκτυο από:
www.aegilops.gr
www.Peliti.gr (αφιέρωμα στα σιτηρά 2011-2012)
invenio.lib.auth.gr
lyk-n-moudan.chal.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο:
H αρχαιοβοτανική έρευνα της διατροφής στην προϊστορική Ελλάδα (Σουλτάνα – Μαρία Βαλαμώτη )

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης

[wpsc_products product_id=’923′]

Αφήστε το σχόλιό σας Cancel


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατηγορίες Θεμάτων

  • Αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι (Τriticum dicoccum) (9)
  • Αλεύρι Μονόκοκκο (Triticum Monococcum) (1)
  • Άρθρα (156)
  • Όσπρια βιολογικά (5)
  • Παραγωγοί και συνεργάτες μας (9)
  • Προτάσεις (5)
  • Σπαθόλαδο (3)
  • Συνταγές (48)
  • Συνταγές για ψωμί (8)
  • Τι μας αρέσει (5)

Συνδεσμοι

  • COB
  • WWF
  • ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
  • Καλλιστώ

Φιλοι

  • Atma studio yoga
  • Hehe Art
  • Yoga Dhara
  • Το Παραμικρό
  • Φωτογραφία. Lambros Kiriakou

logo

Η Συνύπαρξη είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τον μικρό παραγωγό και τον καταναλωτή που ψάχνει ποιοτικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Περισσότερα...

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης, Marimar de Alava Polo

2310 219 208 / 6997 124 963

siniparxi@gmail.com

Η έδρα μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

  • Κατάλογος Προϊόντων
    • Όλα
    • Προσφορές
    • Δωροκάρτες!
  • Λογαριασμός Πελάτη / Είσοδος
    • Ιστορικό Παραγγελιών
    • Επεξεργασία των στοιχείων μου
    • Η διεύθυνσή μου
  • Καλάθι Αγορών
  • Κόστος Αποστολής
  • Ιδέα και φιλοσοφία
  • Παραγωγοί και Συνεργάτες
  • Επικοινωνία
  • Όροι & Προϋποθέσεις χρήσης
  • Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία Σεπ 18

    Της Βασιλικής Κουτσοκώστα Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού....

  • Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Μαΐ 7

    Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πένες...

  • Συνταγές με Πολέντα Δεκ 2

    Ψητή πολέντα με τυρί και ντομάτα

  • Γλυκιές Συνταγές με Κολοκύθα Οκτ 14

    Μπράουνις με κολοκύθα Υλικά: 1 1/2 φλ. (360 γρ). πουρές...

  • Φτιάξτε μια απολαυστική βιολογική βυσσινάδα Ιούλ 8

    Υλικά 3 ½ κιλά ώριμα βύσσινα βιολογικά 2 κιλά καστανή...

Copyright ©2017 all rights reserved. Cookies Policy
Designed by Stelemoza Team