Omega 3, Krill Oil
Krill” στη νορβηγική γλώσσα σημαίνει “νεαρή μαρίδα των ψαριών” και με τη λέξη αυτή επίσης, συχνά εννοούν την τροφή των φαλαινών.
Τα Krill είναι μικρά οστρακοειδή (ζωοπλαγκτόν), όμοια με γαρίδες, που συναντώνται κυρίως στίς θάλασσες της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.
Το Antarctic Krill Oil παρασκευάζεται από τα Krill της Ανταρκτικής (είδος Euphasia Superba). Η ενήλικη “γαρίδα” της Ανταρκτικής φθάνει σε μήκος περίπου τα έξι (6) εκατοστά του μέτρου και ζυγίζει λίγο περισσότερο από ένα (1) γραμμάριο. Το Krill ανήκει στα είδη που αποτελούν το ζωοπλαγκτόν και ειδικά στην Ανταρκτική σχηματίζει μεγάλα κοπάδια, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες βιομάζας. Βρίσκεται χαμηλά στη διατροφική αλυσίδα , κοντά στη βάση, εξαιτίας του ότι τρέφεται κυρίως με φυτοπλαγκτόν, και έτσι αποτελεί μια κατάλληλη μορφή τροφής για πολλά είδη μεγαλύτερων έμβιων όντων.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι τα Krill (και ειδικώτερα το είδος Euphasia Superba), εξαιτίας του ότι διαβιούν στα καθαρότερα νερά του πλανήτη (θάλασσα της Ανταρκτικής), δεν υπόκεινται σε μόλυνση από υδράργυρο και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, που συνήθως αποτελούν υπαρκτό πρόβλημα σε πολλά είδη ψαριών και κατ’επέκταση και των ιχθυελαίων τους.
Μοναδική Σύνθεση
To Krill Oil είναι η πλουσιότερη πηγή Ωμέγα-3 (περιέχει κυρίως ΕPA-εικοσαπεντανοϊκό οξύ και DHA-δεκαεξανοϊκό οξύ), ενώ επιπλέον περιέχει τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία Ασταξανθίνη, η οποία και προστατεύει τα λιπαρά οξέα από την οξείδωση, δίνοντας και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Τα λιπαρά οξέα στο Krill Oil είναι συνδεδεμένα με φωσφολιπίδια, σε ένα ενιαίο μόρια που ονομάζεται φωσφατιδυλοχολίνη. Αυτή η σύνθεση των φωσφολιπιδίων είναι υδατοδιαλυτή, σε αντίθεση με τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από το ιχθυέλαιο, που είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων και δεν διαλύονται στο νερό. Κατά συνέπεια τα πρώτα είναι πολύ περισσότερο αφομοιώσιμα και αποτελεσματικά στον οργανισμό μας, όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Alternative Medical Review” 2004/9(4), σελ.420-428, μετά από κλινική έρευνα.
Συμπερασματικά, όταν υπάρχει υψηλό επίπεδο Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, και ειδικότερα του EPA (εικοσιπεντανοϊκού οξέος), μειώνονται τα επίπεδα της ολικής και της “κακής” (LDL) χοληστερόλης και αυξάνονται τα επίπεδα της “καλής” (HDL) χοληστερόλης, χαμηλώνοντας την αρτηριακή πίεση και βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και πιθανών καρδιακών επεισοδίων. Επίσης το EPA μειώνει τη θρομβοκύτωση αποτρέποντας την επικίνδυνη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μειώνει τις φλεγμονές και τους πόνους στις αρθρώσεις
Οι φλεγμονές των αρθρώσεων προκαλούνται από διάφορα αίτια όπως π.χ. τραυματισμούς, κάπνισμα, διαβήτης, παχυσαρκία αλλά και από μολυσματικούς παράγοντες
Σε κάθε περίπτωση, το Krill Oil περιορίζει σημαντικά τις φλεγμονές, συμβάλλοντας στην προστασία των αρθρώσεων και ελαττώνει σε μεγάλο βαθμό τα επίπονα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, την αντίληψη και τη διάθεση.
Πηγή: Naturalfood.gr
[wpsc_products category_id=’11’ ]