Ψωμί με χαρουπάλευρο
Δεν είναι μόνο υγιεινό, είναι και πολύ νόστιμο. Το χαρουπάλευρο μπορεί να ξυπνά άσχημες αναμνήσεις στις παλαιότερες γενιές, όπως έχει μια ιδιαίτερη γεύση, ελαφρώς καπνιστή, πικρούτσικη και δυνατή, που το κάνει ιδανικό για ψωμί, παξιμάδια και αρτοσκευάσματα.
Υλικά:
για 1 κιλό
περίπου 1 νεροπότηρο νερό ζεστό ή χλιαρό
15 γρ. νωπή βιολογική μαγιά , κομματιασμένη με το πιρούνι
500 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
500 γρ. βιολογικό χαρουπάλευρο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάζω σε ένα μπολ το μισό νερό και τη Βιολογική μαγιά, ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.
Ρίχνω στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύω καλά και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνω εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ (ή με τα χέρια), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορώ να προσθέσω ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.
Συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνω με το μίξερ για 5 λεπτά (ή για 8 – 10 λεπτά με τα χέρια), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
Ξεσκεπάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνω για 1/2 λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθω το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι (ή σε φραντζόλα) και τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα.
Σκεπάζω το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτικού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Ξεσκεπάζω το ταψί και το βάζω σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνω τα ψωμιά για 45 – 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν μπορώ να δω αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχω αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό μου το κάτω μέρος του ψωμιού: ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.
Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψω.
Πηγή: www.dinanikolaou.gr
[wpsc_products product_id=’4653′]