Ψωμί με αλεύρι Ζέας και Σίκαλης
Ψωμί με αλεύρι Ζέας και Σίκαλης
Μέτα από παρότρυνση πολλών από εσάς γράφουμε την δικιά μας συνταγή για ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι από το οποίο προέρχεται το «αλεύρι Ζέα» για την Ελλάδα, το “Farro” για την Ιταλία και το «Emmer» για την Γερμανία , μαζί με αλεύρι σίκαλης.
Υλικά:
750 γρ. Αλεύρι από Δίκοκκο σιτάρι
250 γρ. Αλεύρι Σίκαλης
700 ml χλιαρό νερό
1 κουτάλι σούπας αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι
18 γρ. ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη
Εκτέλεση:
Κάνουμε μίξη το αλεύρι (δίκοκκο – σίκαλης) το αλάτι και την ξηρή μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το λάδι. Στην αρχή βάζουμε 600 – 650 ml νερού και μετά αν χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και στην συνέχεια σκεπάζουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε σίγουρα για 1 με 2 ώρες.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και βάζουμε την ζύμη για να την σταυρώσουμε (κλείνουμε προς τα εσωτερικά της ζύμης και από τις τέσσερις πλευρές) 4-5 φορές. Εντωμεταξύ αφού έχουμε ήδη λαδώσει την φόρμα, βάζουμε μέσα σε αυτή την ζύμη και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Αφήνουμε την ζύμη για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς και μετά για άλλα 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Εάν θέλουμε όταν αρχίσει η προθέρμανση του φούρνου βάζουμε ένα μικρό δοχείο (ταψί η πήλινο) και όταν τοποθετήσουμε την φόρμα με την ζύμη, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό μέσα στο δοχείο.
Με το που θα ψηθεί το ψωμί το βγάζουμε από την φόρμα και το τυλίγουμε με μία πετσέτα.
Καλή επιτυχία!!