Chia seeds / Σπόροι Chia
Οι ίνες των σπόρων Chia απορροφούν νερό πολλαπλάσιο του όγκου τους και μετατρέπονται στο στομάχι σε ένα είδος ζελέ, εμποδίζοντας τα ένζυμα του στομάχου να διασπάσουν τους υδατάνθρακες. Έτσι, «δυσκολεύονται» οι υδατάνθρακες από το να μετατραπούν σε σάκχαρα, πράγμα ωφέλιμο ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Η ενέργεια και ευεξία που νιώθουμε με την κατανάλωση τους προέρχεται από αυτή την αργή πέψη των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και είναι πολύ χρήσιμοι σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, κάνοντας τον οργανισμό να νιώθει πλήρης για ώρες χωρίς το αίσθημα της πείνας. Οι σπόροι Chia μειώνουν την χοληστερόλη, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου και είναι πολύ καλή πηγή Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρών οξέων. Χρησιμοποιούνται επίσης για προβλήματα υψηλής πίεσης, σε καρδιακές ασθένειες, στον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση και την κυτταρική αναγέννηση κατά την διάρκεια της κύησης.
Χρήση: Μουλιάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους για μισή ώρα σε νερό. Το ζελέ που προκύπτει το καταναλώνουμε πριν το μεσημεριανό φαγητό. Σε περιπτώσεις υψηλού σακχάρου χρησιμοποιούμε τους σπόρους στη σαλάτα ή σε κάποιο άλλο φαγητό (όχι καυτό). Σε σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε 2 κουταλάκια του γλυκού 1 φορά την ημέρα.
Σχετικά άρθρα,