0 προϊόντα - €0.00
  • Αρχική
  • Ιδέα & Φιλοσοφία
  • Παραγωγοί & Συνεργάτες
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Blog
  • Επικοινωνία
plethora-theme
×
  • Όλα
  • Βιο Λαϊκή Αγορά
    • Βιολογικά Αυγά & Γαλακτοκομικά
    • Βιολογικά Λαχανικά
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Βιολογικά Οσπρια
    • Βιολογικό Ρύζι ΒΙΟ, άλευρα ΒΙΟ
    • Bιολογικά Φρούτα
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Σάλτσες ΒΙΟ ( Ντομάτας, Πιπεριάς)
  • Βιο προϊόντα
    • Superfoods
    • Ακατέργαστο Αλάτι, Ρόζ Αλάτι Ιμαλαΐων
    • Βιολογικά ‘Ελαια
    • Βιολογικό λάδι, βιολογικές ελαιές
    • Επαλλείματα BIO
    • Ροφήματα ΒΙΟ
    • Βιολογικά Αλευρα & Βιολογική Μαγιά
    • Βιολογικοι Σποροι και Καρποι
    • Βιολογική Ζάχαρη, Στέβια
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Ορεκτικά ΒΙΟ
    • Μπαχαρικά βιολογικά
    • Σπαθόλαδο ΒΙΟ
    • Βιοτροφές Πλούσιες σε Πρωτεΐνες
    • Βιολογικά Δημητριακά & Ρύζια
    • Βιολογικά Ζυμαρικά
    • Βιολογικά Tσάγια, Βιολογικά Βότανα
    • ‘Οσπρια βιολογικά
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Υποκατάστατα λευκής ζάχαρης
  • Παραδοσιακά
  • Φροντίδα & Υγιεινή
  • Πρ. δυσανεξίας
  • Για το σπίτι
  • Προσφορές

Προζύμι. Τι είναι;

17 Δεκεμβρίου 2013ΆρθραΣυνταγέςΣυνταγές για ψωμί

 

"Πεντανόστιμα Ψωμιά"

“Πεντανόστιμα Ψωμιά”

Το προζύμι θα λέγαμε ότι είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης ανάμεσα στο αλεύρι και το νερό. Όταν το αλεύρι και το νερό αναμειγνύονται, το άμυλο που βρίσκετε στο αλεύρι απορροφά το νερό και ως αποτέλεσμα μέρος του αμύλου μετατρέπεται σε σάκχαρα. Οι διάφοροι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο άλευρο ή στο περιβάλλον, τρέφονται από αυτά τα σάκχαρα, με αποτέλεσμα άλλοι να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ και άλλοι να προσφέρουν τα αντίστοιχα οξέα που δίνουν την όξινη γεύση. Στα περισσότερα άλευρα υπάρχουν μεγάλες τιμές από την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία παγιδεύει το διοξείδιο του άνθρακα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το προζύμι θα φουσκώσει και θα  δημιουργήσει τις μικρές φυσαλίδες που βλέπουμε σ’ αυτό.

Το προζύμι θέλει 3 με 5 ημέρες για να αναπτυχθεί και όταν είναι έτοιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στη θέση της μαγιάς, για να ετοιμάσετε το ψωμί. Αφού το έχουμε παρασκευάσει, το αφήνουμε στο ψυγείο και στη συνέχεια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τακτικοί στο τάισμα του. Όσες φορές και αν έχουμε φτιάξει προζύμι, πάντοτε το τελευταίο αποτέλεσμα, δεν θα είναι το ίδιο με το προηγούμενο. Άλλη φροντίδα χρειάζεται για να το παρασκευάσουμε το καλοκαίρι, άλλη το χειμώνα, άλλη όταν χρησιμοποιούμε λευκά άλευρα και διαφορετική όταν χρησιμοποιούμε άλευρα ολικής αλέσεως.

Προζύμι. Πως το φτιάχνουμε;

Ημέρα 1: Αναμειγνύουμε 1 κουταλάκι αλεύρι (κατά προτίμηση βιολογικό) και 2 κουταλάκια νερό (κατά προτίμηση αποσταγμένο) σε γυάλινο δοχείο. Κλείνουμε, από βραδύς, καλά το δοχείο και το αφήνουμε.

Ημέρες 2, 3, 4, 5: Προσθέτουμε, κάθε μέρα, από 1 κουταλάκι αλεύρι και 2 κουταλάκια νερό στο δοχείο και αναμιγνύετε. Θα δείτε ότι όλο και περισσότερες φυσαλίδες( παγιδεύετε το διοξείδιο του άνθρακα ) θα εμφανιστούν στην επιφάνεια. Το μείγμα το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος μέσα στο χώρο μας, με θερμοκρασία δωματίου. (20-25° βαθμούς το χειμώνα και 18-22° το καλοκαίρι) Για να ετοιμάσουμε το προζύμι, αναμειγνύουμε 15γρ. (1 κουταλάκι) από το υλικό του βάζου με 150γρ. (1 φλιτζάνι) αλεύρι και 150γρ. (⅔ φλιτζανιού) χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να υποστεί ζύμωση αποβραδίς. Την επομένη μέρα, χρησιμοποιούμε όσο προζύμι χρειαζόμαστε για την συνταγή μας.

Προζύμι. Πως το διατηρούμε; Προσθέτουμε 1 κουταλάκι αλεύρι στο υπόλοιπο προζύμι στο δοχείο και το αφήνουμε στο ψυγείο. Αυτήν την διαδικασία την επαναλαμβάνουμε ανά 2-3 ημέρες. Αν το αφήσουμε για πολύ καιρό στο ψυγείο, μπορεί να αδρανοποιηθεί. Χύνουμε το όξινο υγρό από την επιφάνεια, ρίχνουμε 2 κουταλάκια αλεύρι και 2 κουταλάκια νερό, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός, κλείνουμε το δοχείο και το αφήνουμε, για ζύμωση, όλο το βράδυ. Την επομένη μέρα, αν έχουν εμφανιστεί φυσαλίδες είναι έτοιμο για να γίνει προζύμι. Αν όχι, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το προζύμι μας ταΐζει και το ταΐζουμε.

Καλή Επιτυχία.

Siniparxi.gr

Πηγές: «Πεντανόστιμα Ψωμιά», Εμμανουήλ Χατζηανδρέου και prozymi.blogspot.gr
[wpsc_products product_id=’4112′]

Αφήστε το σχόλιό σας Cancel


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατηγορίες Θεμάτων

  • Αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι (Τriticum dicoccum) (9)
  • Αλεύρι Μονόκοκκο (Triticum Monococcum) (1)
  • Άρθρα (157)
  • Όσπρια βιολογικά (5)
  • Παραγωγοί και συνεργάτες μας (9)
  • Προτάσεις (5)
  • Σπαθόλαδο (3)
  • Συνταγές (48)
  • Συνταγές για ψωμί (8)
  • Τι μας αρέσει (5)

Συνδεσμοι

  • COB
  • WWF
  • ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
  • Καλλιστώ

Φιλοι

  • Atma studio yoga
  • Hehe Art
  • Yoga Dhara
  • Το Παραμικρό
  • Φωτογραφία. Lambros Kiriakou

logo

Η Συνύπαρξη είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τον μικρό παραγωγό και τον καταναλωτή που ψάχνει ποιοτικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Περισσότερα...

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης, Marimar de Alava Polo

2310 219 208 / 6997 124 963

siniparxi@gmail.com

Η έδρα μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

  • Κατάλογος Προϊόντων
    • Όλα
    • Προσφορές
    • Δωροκάρτες!
  • Λογαριασμός Πελάτη / Είσοδος
    • Ιστορικό Παραγγελιών
    • Επεξεργασία των στοιχείων μου
    • Η διεύθυνσή μου
  • Καλάθι Αγορών
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Ιδέα και φιλοσοφία
  • Παραγωγοί και Συνεργάτες
  • Επικοινωνία
  • Όροι & Προϋποθέσεις χρήσης
  • Διατροφικά μυστικά για την ανανέωση μας Σεπ 23

    Ο κλινικός διατροφολόγος κ. Στέλιος Λιναρδάκης αναλαμβάνει να μας μυήσει...

  • Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία Σεπ 1

    Της Βασιλικής Κουτσοκώστα Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού....

  • Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Μάι 7

    Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πένες...

  • Συνταγές με Πολέντα Δεκ 2

    Ψητή πολέντα με τυρί και ντομάτα

  • Γλυκιές Συνταγές με Κολοκύθα Οκτ 14

    Μπράουνις με κολοκύθα Υλικά: 1 1/2 φλ. (360 γρ). πουρές...

Copyright ©2017 all rights reserved. Cookies Policy
Designed by Stelemoza Team
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε Cookies για διάφορες λειτουργίες της ιστοσελίδας. Επιλέξτε τις κατηγορίες που επιθυμείτε και αποθηκεύστε την επιλογή σας.
Απαραίτητα για την σωστή λειτουργία Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Δείτε τις επιλογές σας
{title} {title} {title}