Κατάλογος με τα πιο επιβαρυμένα και καθαρά φρούτα και λαχανικά
Κατάλογος με τα πιο επιβαρυμένα και καθαρά φρούτα και λαχανικά
Εδώ και πολύ καιρό θέλαμε να κάνουμε μια ενημέρωση, σχετικά για το ποια είναι τα πιο ευαίσθητα – επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων – ζιζανιοκτόνων που κάνει ο σημερινός “Homo Sapiens”.
Μέσα από όλη τη πληθώρα πληροφοριών που πέρασαν από μπροστά μας, σταθήκαμε σε δύο σχετικές δημοσιεύσεις.
Η πρώτη δημοσίευση, που είναι ηλεκτρονική, στην εισαγωγή της μας δίνετε η ευκαιρία να “παίξουμε” λιγάκι με τις λέξεις. Στο κύριο κορμό της υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα γεωργικά τρόφιμα. Επίσης το τέλος της μας συνδέει κατευθείαν στην δεύτερη δημοσίευση, που είναι έντυπη.
*Οι λέξεις που αλλάξαμε ή προσθέσαμε είναι με Bold γραφή.
Τα χειμωνιάτικα φρούτα & λαχανικά.
Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά, αφήνοντας πίσω το γεμάτο αιθαλομίχλη φθινόπωρο. Φυσικό επακόλουθο αυτού είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις π.χ. στο σπίτι, στην εργασία (εάν την έχουμε), στο σχολείο, στις πορείες, οι οποίες πολύ πιθανόν να μας οδηγήσουν σε παραμέληση – εάν δεν το έχουν πράξει κάποιοι άλλοι – της διατροφής μας. Η σωστή όμως διατροφή, ειδικά το χειμώνα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας, προετοιμάζοντάς μας για την δροσιά των ανοιξιάτικων μηνών. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να καταναλώνουμε πληθώρα φρούτων και λαχανικών εποχής, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας!
Τα πιο δημοφιλή χειμωνιάτικα φρούτα είναι: το μήλο, η μπανάνα, μανταρίνι, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, και το ακτινίδιο. Ας αναλύσουμε εκτενέστερα την θρεπτική τους αξία…
• Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή). Οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου και της περιεκτικότητας των κοπράνων σε νερό, στην πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.
• Η μπανάνα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C και καλίου. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου, στη σύνθεση συνδετικού ιστού και στη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Το κάλιο από την άλλη είναι πολύ γνωστό για την προστατευτική του δράση ενάντια στην εμφάνιση αρτηριακής πίεσης, καθώς απομακρύνει το νάτριο από τον οργανισμό.
Φυσικά, όπως όλα τα φρούτα έτσι και η μπανάνα, έχει υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
. Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που το χαρακτηρίζει. Το μανταρίνι είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικά καροτινοειδή.
• Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C, όπως ανέφερα παραπάνω, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως καταναλώνοντας καθημερινά πορτοκάλια, προστατευόμαστε από τις χειμερινές ιώσεις. Η βιταμίνη C επιπλέον, συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου και διατηρεί υγιή το δέρμα και τα ούλα μας. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο.
.Το γκρέιπ-φρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , και είναι 3ο μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς και συνήθως με την προσθήκη και άλλων φρούτων. Είναι πολύ καλό στη μείωση της χοληστερίνης και στο κάψιμο του περιττού λίπους γι αυτό και χορηγείται σε πολλές δίαιτες.
• Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Βοηθάει ενάντια στην δυσκοιλιότητα, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, διασφαλίζει τη σωστή πέψη και συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεϊνη που περιέχει. Επίσης, τα μαύρα μικρά σπόρια στο εσωτερικό του είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
Τα πιο δημοφιλή χειμωνιάτικα λαχανικά είναι: τα, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, το πράσο, το καρότο, το ραπανάκι, το λάχανο, το κουνουπίδι, και το παντζάρι.
• Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, C, Κ, Β2, Β6, φολικού οξέος, σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα και καρκίνο του παχέος εντέρου. Με την κατανάλωσή του μειώνεται η αρτηριακή πίεση, ενισχύεται η μνήμη και προστατεύεται η όραση (λόγω της περιεκτικότητάς του σε λουτεΐνη).
• Το μαρούλι περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγγάνιο, χρώμιο και φυτικές ίνες. Τα καροτενοειδή (α- και β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) σχετίζονται από έρευνες με μειωμένα επεισόδια διαφόρων τύπων καρκίνου (πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου). Το μαγγάνιο είναι συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των οστών ενώ το χρώμιο είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.
• Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση καθώς επίσης και προστατευτική δράση απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
• Το πράσο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνη Κ. Η περιεκτικότητά του σε κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει και στα κρεμμύδια, το κάνει να αποτελεί έναν αποτελεσματικό αναστολέα της οξειδωτικής βλάβης της LDL χοληστερόλης. Δυστυχώς, οι μελέτες για τα οφέλη του στην υγεία δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες.
• Το καρότο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προβιταμίνη Α (β-καροτένιο). Λόγω αυτής της σύνθεσης του το καρότο έχει καρδιοπροστατευτική δράση, προλαμβάνει και διάφορες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, καρκίνου του πνεύμονα) και η κατανάλωσή του συσχετίζονται με καλύτερη όραση. Επίσης περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Κ, C, Β6, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου και χαλκού.
• Το ραπανάκι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Επίσης περιέχουν Β6, φολικό οξύ, χαλκό, ασβέστιο και φυτικέ ίνες. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της αθηροσκλήρωσης. Ακόμα, βρέθηκε ότι εμφανίζουν αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες.
• Το λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας.
• Tο κουνουπίδι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα.
.Το παντζάρι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Tο παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές λαχανικό και αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουν αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα. Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.
Τελειώνοντας το άρθρο μου θα ήθελα να επισυνάψω μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που διάβασα στο mednutrition.gr και αναφέρεται στο ποια φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα και ποια λιγότερα! Τον κατάλογο των πιο επιβαρυμένων τροφών διαμόρφωσε η οργάνωση Environmental Working Group, στα πλαίσια της ετήσιας αναφοράς της.
Η όγδοη έκδοση Shopper’s Guide to Pesticides in Produce, εξέτασε 45 είδη φρούτων και λαχανικών και διαμόρφωσε τη “βρώμικη δωδεκάδα”, η οποία περιλαμβάνει τις 12 τροφές με τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα μήλα, ακολουθούμενα από το σέλινο, τις πιπεριές, τα ροδάκινα, τις φράουλες και τα νεκταρίνια. Στον κατάλογο των φρούτων και λαχανικών με τη μικρότερη παρουσία σε φυτοφάρμακα βρίσκονται τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, ο ανανάς, το αβοκάντο, το λάχανο, τα σπαράγγια.
Οι ερευνητές της EWG προχώρησαν σε δοκιμές για να ταυτοποιήσουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που εξέτασε το USDA και η Food and Drug Administration, μεταξύ 2000 και 2010. Τα δείγματα πλύθηκαν και ξεφλουδίστηκαν, κατόπιν πέρασαν κάποια τεστ πριν διαμορφωθεί ο κατάλογος, ώστε η ποσότητα των χημικών ουσιών να φτάσει στα ίδια επίπεδα με εκείνες που βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνονται.
Η EWG, παρά την επικινδυνότητα, υποστηρίζει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μεγάλα, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση. Είναι πολλοί όμως που πιστεύουν πως παρόλο που πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, τα κίνητρά της να μην είναι απόλυτα καθαρά. Πρόσφατα όμως η Environmental Health Perspectives δημοσίευσε μια έρευνα για τους κινδύνους που διατρέχει το έμβρυο από την έκθεση της μητέρας σε φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επιβαρυμένα τρόφιμα προκαλούν στο έμβρυο την ίδια ζημιά με τον καπνό του τσιγάρου.
Τα 12 πιο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα:
- Μήλα
- Σέλινο
- Πιπεριά
- Ροδάκινο
- Φράουλες
- Νεκταρίνι
- Σταφύλι
- Σπανάκι
- Μαρούλι
10. Αγγούρι
11. Μυρτίλο
12. Πατάτες
Τα 15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα:
- Κρεμμύδι
- Καλαμπόκι
- Ανανάς
- Αβοκάντο
- Λάχανο
- Γλυκά μπιζέλια
- Σπαράγγι
- Μάνγκο
- Μελιτζάνες
10. Ακτινίδιο
11. Πεπόνι
12. Γλυκές πατάτες
13. Γκρειπ φρουτ
14. Καρπούζι
15. Μανταρίνια
12 Foods to Eat organic.
H έρευνα του EWG έδειξε πως οι άνθρωποι που τρώνε 5 από τα φρούτα και τα λαχανικά της βρώμικης δωδεκάδας την ημέρα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 10 διαφορετικά φυτοφάρμακα την ημέρα.
Ο EWG εκτιμά ότι οι καταναλωτές μπορούν να μειώνουν την έκθεσή τους κατά 80%, εάν στραφούν στα βιολογικά όταν αγοράζουν αυτά τα 12 τρόφιμα.
Στην μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τις οργανικές τροφές –ένα 4ετές πρόγραμμα από την Ε.Ε. (QLIF) – βρέθηκε ότι οι βιολογικές τροφές είναι κατά πολύ πιο θρεπτικές από αυτές της συμβατικής καλλιέργειας.
Για παράδειγμα αυτή η μελέτη βρήκε ότι τα οργανικά τρόφιμα:
– Περιέχουν μέχρι και 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά.
– Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
– Το γάλα βιολογικής κτηνοτροφίας περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Τρόφιμα που καλλιεργούνται σε υγιή εδάφη, με φυσικά λιπάσματα και χωρίς χημικά, είναι απλώς πιο θρεπτικά.
συγχαρητηρια για το αρθρο σας πολυ καλη χρησιμη και σημαντικη δουλεια,αλλα ας πουμε και κατι αλλο…για να μπορεσει να δουλεψει το βιολογικο προιον και να αρχισει να καταναλωνεται απο ολους ωστε να σβησουν οι εταιριες που σπερνουν τον θανατο θα πρεπει οι τιμες του βιολογικου να ειναι πιο προσιτες απο αυτες του κοινου εμποριου,μπορει να γινει κατι τετοιο? προχθες αγορασα μισο κιλο σπανακι και ενα κουνουπιδι απο καταστημα βιολογικων και πληρωσα 4 ευρω,!! το ποσο ειναι εξωφρενικο αν το καλοσκεφτειτε,ποιος μπορει να τα διαθετει καθημερινα τη σημερον ημερα? θα πρεπει οι παραγωγοι βιολογικων προιοντων να παρουν αποφαση πως αποτελει λειτουργημα η δουλεια τους και οχι μπιζνα εκατομμυριων,σε καμια περιπτωση δεν μπορει ο παραγωγος βιολογικων να συγκρινει και να απαιτει να βγαλει το ιδιο κερδος με καποιον παραγωγο μη βιολογικων προιοντων,αυτο δεν γινεται εκ φυσεως.. κι ομως αυτο συμβαινει. Θεωρω πως αυτες ειναι οι συνεπειες του εμποριου και ελπιζουμε οτι οσο αναπτυσεται ο τομεας των βιολογικων προιοντων τοσο να χαμηλωνουν οι τιμες για να μπορεσει να καθιερωθει και να μεινει η σωστη διατροφη,ευχαριστω για τον χωρο καλες υγεια για ολους..!