Το τζίντερ καταπολεμά την ναυτία και όχι μόνο.
Το τζίντερ καταπολεμά την ναυτία και όχι μόνο.
Σε κλινική μελέτη για την ναυτία, η οποία διεξήχθη στο νοσοκομείο Svensborg της Δανίας, διαπιστώθηκε ότι το τζίντερ πιπερόριζα είναι εξίσου αποτελεσματικό με, ή πιο αποτελεσματικό από, τα φάρμακα για την ναυτία τα οποία προκαλούν και υπνηλία.
Το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό για την ναυτία της εγκυμοσύνης. Η χρήση του τζίντζερ στην καταπολέμησή της δεν ενέχει κίνδυνο για συγγενείς ανωμαλίες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που εκπονήθηκε από τον δόκτορα Gideon Koren, διευθυντή του προγράμματος Motherisk στο νοσοκομείο Παίδων του Τορόντο. Η μείωση της ναυτίας είναι ισχυρότερη όταν το τζίντζερ λαμβάνεται μαζί με μέλι.
Στην αγιουρβεδική ιατρική το τζίντζερ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και της ρευματοπάθειας. Ινδικές έρευνες δείχνουν ότι το καθαρό και τυποποιημένο εκχύλισμα τζίντζερ αμβλύνει σε αξιοσημείωτο βαθμό τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γονάτου.
Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τζίντζερ έχει αντιθρομβωτική και αντιφλεημονώδη επίδραση στον άνθρωπο. Σε in vitro πειράματα αποδείχθηκε ότι διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες (εξοντώνει τη σαλμονέλα και στελέχη του σταφυλόκοκκου), ενώ συντελεί και στην αντιμετώπιση των ελκών σε ζώα. Επίσης, διαθέτει αντικαταθλιπτική, αντιδιαρροική και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παρουσιάζει και αντικαρκινική δραστηριότητα.
Το Τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην καταπολέμηση των εμετών, των κεφαλαλγιών, της συμφόρησης στο θώρακα, των κρυολογημάτων, της διάρροιας, του στομαχόπονου και των νευρολογικών παθήσεων.
‘Άλλες έρευνες για τις τζιντζερόλες (οι δραστικές ουσίες του τζίντζερ – δηλαδή του ριζώματος του φυτού Zingiber officinale) αποκάλυψαν ότι οι ουσίες αποτελούν μια εν δυνάμει νέα τάξη αναστολέων ενεργοποίησης αιμοπεταλίων. Αυτή η επίδραση του τζίντζερ στο αίμα είναι πολύτιμη για τους καρδιοπαθείς.
Μπορούμε να μασήσουμε ένα μικρό κομμάτι μαζί με λίγο μέλι, να πιούμε το εκχύλισμα με νερό ή να πάρουμε κάψουλες με σκόνη. Για να διεγείρουμε την έκκριση των γαστρικών υγρών, μπορούμε να πάρουμε τριμμένο φρέσκο τζίντζερ με λίγο μη-ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι πριν τα γεύματα.
Πηγή: “Το πλήρης βιβλίο της εναλλακτικής ιατρικής”. Αndreas Moritz.