Πράσινα Σπαράγγια με Πατάτες στο Φούρνο
Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, μπορούμε να βρούμε φρέσκα, νόστιμα βιολογικά σπαράγγια.
Τα βιολογικά σπαράγγια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, μια που έχουν λίγες θερμίδες (μόνο 20 θερμίδες τα 5 περίπου), καθόλου λίπος και χοληστερόλη, ενώ έχουν πολύ νάτριο, κάλιο, φολικό οξύ, θειαμίνη και βιταμίνες Β6, Α και C.
Επίσης, τα βιολογικά σπαράγγια έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά προσέξτε γιατί δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα, νεφρολιθιάσεις και κυστίτιδες γιατί περιέχει οξαλικο οξύ.
Κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27-40%.
Τα σπαράγγια μπορεί να είναι πράσινα ή άσπρα, ανάλογα με το αν μεγάλωσαν πάνω ή κάτω από το χώμα.
Στη χώρα μας σπαράγγια καλλιεργούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Εάν υπάρχει ακαλλιέργητη περιοχή κοντά σας, με ποτάμι ή ρυάκι ή ελιόδεντρα, μπορεί να είστε τυχεροί και να βρείτε και άγρια σπαράγγια.
Πράσινα Σπαράγγια με Πατάτες στο Φούρνο
Σπαράγγια με πατάτες στο φούρνο, με σως Χολαντέζ! Απλή μα υπέροχη γεύση και συνδυασμός, πολύ συνηθισμένη στην Αυστρία, ιδανική για να συνοδεύει εντυπωσιακά σνίτσελ, ψάρι μα και σαν κυρίως πιάτο!
Τι χρειαζόμαστε:
- 10 πατάτες μεσαίου μεγέθους
- 14 σπαράγγια, φρέσκα ή έτοιμα σε βαζάκι
- αλάτι
- πιπέρι
- τριμμένη φρυγανιά
Σως Χολαντέζ:
- 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
- 3 μεγάλοι κρόκοι αυγού
- λίγο παραπάνω από 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
- μια πρέζα αλάτι
- μια πρέζα πάπρικα
Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.
- Τις κόβουμε σε φέτες μεσαίου πάχους ή κατά προτίμηση.
- Τις βάζουμε στο ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.(τους πηγαίνει το λίγο παραπάνω πιπεράκι αν σας αρέσει το πικάντικο!)
- Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
- Όσο ψήνονται οι πατάτες μας μπορούμε να καθαρίσουμε και να βράσουμε τα πράσινα σπαράγγια, κατά προτίμηση βιολογικά, και να φτιάξουμε τη σως Χολαντέζ!
Για την οποία :
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αφρίσει αλλά πριν να ροδίσει και το βγάζουμε απ’τη φωτιά.
- Σ’ ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού, το αλάτι και την πάπρικα.
- Σταδιακά και αργά ρίχνουμε και το βούτυρο και το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Στη συνέχεια βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας αργά μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και η σως μας είναι έτοιμη!
- Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο, βάζουμε πάνω τους τα πράσινα σπαράγγια και τα περιχύνουμε με τη σως.
- Ρίχνουμε από πάνω και την τριμμένη φρυγανιά και τα ψήνουμε στο φούρνο περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν!
Καλή Όρεξη!