0 προϊόντα - €0.00
  • Αρχική
  • Ιδέα & Φιλοσοφία
  • Παραγωγοί & Συνεργάτες
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Blog
  • Επικοινωνία
plethora-theme
×
  • Όλα
  • Βιο Λαϊκή Αγορά
    • Βιολογικά Αυγά & Γαλακτοκομικά
    • Βιολογικά Λαχανικά
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Βιολογικά Οσπρια
    • Βιολογικό Ρύζι ΒΙΟ, άλευρα ΒΙΟ
    • Bιολογικά Φρούτα
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Σάλτσες ΒΙΟ ( Ντομάτας, Πιπεριάς)
  • Βιο προϊόντα
    • Superfoods
    • Ακατέργαστο Αλάτι, Ρόζ Αλάτι Ιμαλαΐων
    • Βιολογικά ‘Ελαια
    • Βιολογικό λάδι, βιολογικές ελαιές
    • Επαλλείματα BIO
    • Ροφήματα ΒΙΟ
    • Βιολογικά Αλευρα & Βιολογική Μαγιά
    • Βιολογικοι Σποροι και Καρποι
    • Βιολογική Ζάχαρη, Στέβια
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Ορεκτικά ΒΙΟ
    • Μπαχαρικά βιολογικά
    • Σπαθόλαδο ΒΙΟ
    • Βιοτροφές Πλούσιες σε Πρωτεΐνες
    • Βιολογικά Δημητριακά & Ρύζια
    • Βιολογικά Ζυμαρικά
    • Βιολογικά Tσάγια, Βιολογικά Βότανα
    • ‘Οσπρια βιολογικά
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Υποκατάστατα λευκής ζάχαρης
  • Παραδοσιακά
  • Φροντίδα & Υγιεινή
  • Πρ. δυσανεξίας
  • Για το σπίτι
  • Προσφορές

Γιατί τα φρούτα αλλάζουν χρώμα όταν ωριμάζουν;

Γιατί τα φρούτα αλλάζουν χρώμα όταν ωριμάζουν;
6 Μαρτίου 2017Άρθρα

Τα φρούτα διακατέχονται από ένα χαρακτηριστικό-σήμα κατατεθέν. Είναι ένα είδος στο οποίο συναντάμε μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων και μάλιστα, το χρώμα τους δεν μένει ποτέ σταθερό. Αντίθετα, όσο πιο πολύ ωριμάζει ένα φρούτο τόσο περισσότερο αλλάζει και το χρώμα του. Έχετε σκεφτεί ποτέ για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση είναι προφανές πως πρέπει να εξετάσουμε το τι είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει στο εσωτερικό του φρούτου καθώς ο καρπός του ωριμάζει. Πρόκειται καταρχήν για μια διαδικασία που αποτελεί μια τεράστια σπατάλη ενέργειας για τους πόρους και τους σπόρους του εκάστοτε φρούτου.

Αν και υπάρχουν πολλά είδη φρούτων ένα χαρακτηριστικό που αφορά τα περισσότερα από αυτά είναι πως το αρχικό τους χρώμα είναι κάποια απόχρωση του πρασίνου, η οποία οφείλεται σε μια αφθονία της χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη, σε συνδυασμό με την έκθεση του φρούτου στον ήλιο αλλά και τα θρεπτικά συστατικά του χώματος, συμβάλει στην παραγωγή αμύλου ενώ η ουσία που συμβάλει πιο αποφασιστικά για την ωρίμανση του φρούτου είναι το αιθυλένιο, το οποίο παράγεται με φυσικό τρόπο μέσα στο φρούτο.

Αν και ο ακριβής τρόπος που το αιθυλένιο συμβάλει στην ωρίμανση του φρούτου είναι ένα φαινόμενο διαρκούς έρευνας είναι δεδομένη η σημασία του για την εν λόγω διαδικασία. Η παρουσία του αιθυλένιου μέσα στο φρούτο ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια και ταυτόχρονα απενεργοποιεί κάποια άλλα με αποτέλεσμα αυτός ο συνδυασμός να δημιουργεί διάφορα ένζυμα που επιταχύνουν την ωρίμανση του φρούτου.
Ενώ το φρούτο γίνεται ζαχαρούχο και το εσωτερικό του μαλακώνει, η χλωροφύλλη διασπάται και εν τέλει το χρώμα της παύει να καθορίζει το φρούτο. Έτσι χάνεται το πράσινο χρώμα. Ταυτόχρονα με αυτό ξεκινάνε και φαίνονται διάφορα χρώματα που υπήρχαν έτσι κι αλλιώς στο φρούτο αλλά δεν φαινόντουσαν πριν την διαδικασία ωρίμανσις του διότι καλυπτόντουσαν από την χλωροφύλλη. Οι δυο βασικοί «ένοχοι» για την παρουσία των άλλων χρωμάτων στα φρούτα είναι βασικά τα καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες δηλαδή που προσδίδουν στο φρούτο πορτοκαλί και κίτρινα χρώματα και οι ανθοκυανίνες που είναι υπεύθυνες για το μωβ, το κόκκινο και το μπλε.

Αξίζει να αναφερθεί πως το αιθυλένιο είναι ένα συστατικό που αν και παράγεται φυσικά μέσα από το φρούτο, χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και από τους ανθρώπους προκειμένου να αυξήσουν τους ρυθμούς ωρίμανσης ενός φρούτου προκειμένου αυτό να βγει στην αγορά. Και μάλιστα αυτό είναι κάτι που το συναντάμε για πρώτη φορά στην αρχαία Αίγυπτο, όταν οι παραγωγοί τοποθετούσαν τα σύκα, που είναι πολύ πλούσια σε αιθυλένιο, στο πλάι άλλων φρούτων προκειμένου τα τελευταία να ωριμάσουν!

Στη σημερινή εποχή το αιθυλένιο χρησιμοποιείται κατά βάση από τους διανομείς μπανάνας. Συγκεκριμένα, οι μπανάνες κλείνονται σε έναν ειδικό θάλαμο και εκτίθενται σε αέρια αιθυλένιου για περίπου δυο μέρες έτσι ώστε να επιταχυνθεί δραστικά η διαδικασία ωρίμανσις τους και να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

http://www.itrofi.gr/

Αφήστε το σχόλιό σας Cancel


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατηγορίες Θεμάτων

  • Αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι (Τriticum dicoccum) (9)
  • Αλεύρι Μονόκοκκο (Triticum Monococcum) (1)
  • Άρθρα (157)
  • Όσπρια βιολογικά (5)
  • Παραγωγοί και συνεργάτες μας (9)
  • Προτάσεις (5)
  • Σπαθόλαδο (3)
  • Συνταγές (48)
  • Συνταγές για ψωμί (8)
  • Τι μας αρέσει (5)

Συνδεσμοι

  • COB
  • WWF
  • ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
  • Καλλιστώ

Φιλοι

  • Atma studio yoga
  • Hehe Art
  • Yoga Dhara
  • Το Παραμικρό
  • Φωτογραφία. Lambros Kiriakou

logo

Η Συνύπαρξη είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τον μικρό παραγωγό και τον καταναλωτή που ψάχνει ποιοτικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Περισσότερα...

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης, Marimar de Alava Polo

2310 219 208 / 6997 124 963

siniparxi@gmail.com

Η έδρα μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

  • Κατάλογος Προϊόντων
    • Όλα
    • Προσφορές
    • Δωροκάρτες!
  • Λογαριασμός Πελάτη / Είσοδος
    • Ιστορικό Παραγγελιών
    • Επεξεργασία των στοιχείων μου
    • Η διεύθυνσή μου
  • Καλάθι Αγορών
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Ιδέα και φιλοσοφία
  • Παραγωγοί και Συνεργάτες
  • Επικοινωνία
  • Όροι & Προϋποθέσεις χρήσης
  • Διατροφικά μυστικά για την ανανέωση μας Σεπ 23

    Ο κλινικός διατροφολόγος κ. Στέλιος Λιναρδάκης αναλαμβάνει να μας μυήσει...

  • Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία Σεπ 1

    Της Βασιλικής Κουτσοκώστα Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού....

  • Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Μάι 7

    Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πένες...

  • Συνταγές με Πολέντα Δεκ 2

    Ψητή πολέντα με τυρί και ντομάτα

  • Γλυκιές Συνταγές με Κολοκύθα Οκτ 14

    Μπράουνις με κολοκύθα Υλικά: 1 1/2 φλ. (360 γρ). πουρές...

Copyright ©2017 all rights reserved. Cookies Policy
Designed by Stelemoza Team
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε Cookies για διάφορες λειτουργίες της ιστοσελίδας. Επιλέξτε τις κατηγορίες που επιθυμείτε και αποθηκεύστε την επιλογή σας.
Απαραίτητα για την σωστή λειτουργία Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Δείτε τις επιλογές σας
{title} {title} {title}