0 προϊόντα - €0.00
  • Αρχική
  • Ιδέα & Φιλοσοφία
  • Παραγωγοί & Συνεργάτες
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Blog
  • Επικοινωνία
plethora-theme
×
  • Όλα
  • Βιο Λαϊκή Αγορά
    • Βιολογικά Αυγά & Γαλακτοκομικά
    • Βιολογικά Λαχανικά
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Βιολογικά Οσπρια
    • Βιολογικό Ρύζι ΒΙΟ, άλευρα ΒΙΟ
    • Bιολογικά Φρούτα
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Σάλτσες ΒΙΟ ( Ντομάτας, Πιπεριάς)
  • Βιο προϊόντα
    • Superfoods
    • Ακατέργαστο Αλάτι, Ρόζ Αλάτι Ιμαλαΐων
    • Βιολογικά ‘Ελαια
    • Βιολογικό λάδι, βιολογικές ελαιές
    • Επαλλείματα BIO
    • Ροφήματα ΒΙΟ
    • Βιολογικά Αλευρα & Βιολογική Μαγιά
    • Βιολογικοι Σποροι και Καρποι
    • Βιολογική Ζάχαρη, Στέβια
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Ορεκτικά ΒΙΟ
    • Μπαχαρικά βιολογικά
    • Σπαθόλαδο ΒΙΟ
    • Βιοτροφές Πλούσιες σε Πρωτεΐνες
    • Βιολογικά Δημητριακά & Ρύζια
    • Βιολογικά Ζυμαρικά
    • Βιολογικά Tσάγια, Βιολογικά Βότανα
    • ‘Οσπρια βιολογικά
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Υποκατάστατα λευκής ζάχαρης
  • Παραδοσιακά
  • Φροντίδα & Υγιεινή
  • Πρ. δυσανεξίας
  • Για το σπίτι
  • Προσφορές

Παντζάρια: η κόκκινη δύναμη

Παντζάρια: η κόκκινη δύναμη
5 Ιουνίου 2017Άρθρα

 Παντζάρια: η κόκκινη δύναμη

Είτε τα ψήσετε, τα βράσετε, τα προσθέσετε σε μια σούπα ή πιείτε το χυμό τους, τα γλυκά και θρεπτικά παντζάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα τους – ένας πραγματικός γίγαντας της υγιεινής διατροφής.

Όπως και πολλά άλλα σύγχρονα λαχανικά, τα παντζάρια που είναι συγγενικά με τα ζαχαρότευτλα, καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά από τους Ρωμαίους. Μέχρι τον 19ο αιώνα,  είχαν μεγάλη εμπορική αξία καθώς είχε ανακαλυφθεί ότι τα τεύτλα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ζάχαρη. Σήμερα, κορυφαίες παραγωγικές χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία και πολλές είναι οι κλασσικές συνταγές με παντζάρι στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπως η διάσημη σούπα borscht. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα σέσκουλα και το σπανάκι, και μπορούν να καταναλωθούν και οι βολβοί τους (ρίζες) αλλά και τα φύλλα τους. Ξεχωρίζουν για το λαμπερό και πλούσιο πορφυρό χρώμα των βολβών τους, που σε κάποιες ποικιλίες μπορεί να είναι λευκό ή χρυσοκίτρινο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σάκχαρα, τα παντζάρια είναι νόστιμα ακόμα και ωμά, αλλά συνήθως τρώγονται ψητά, βραστά ή τουρσί.

Τα παντζάρια έχουν εξαιρετικά διατροφικά οφέλη.  Ειδικά τα φύλλα τους που είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C, δεν πρέπει να τα πετάμε αλλά να τα μαγειρεύουμε όπως το σπανάκι. Τα κοκκινογούλια – όπως επίσης ονομάζονται – είναι πλούσια πηγή φολικού οξέος, φυτικών ινών, μαγγανίου και καλίου. Μια μερίδα (100γρ.) ωμών παντζαριών περιέχει 43 θερμίδες, 2 γρ. πρωτεΐνης,  0 γρ. λίπους.  10γρ. υδατανθράκων και 3 γρ. ινών.

Τα παντζάρια έχουν χρησιμοποιηθεί από παλιά για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως για διαταραχές του ήπατος, καθώς βοηθούν στην τόνωση και τις διαδικασίες αποτοξίνωσής του. Η βητακυανίκη, η χρωστική φυτική ουσία που δίνει στο παντζάρι το πλούσιο μωβ-βυσσινί χρώμα του αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που, σύμφωνα με κάποια ευρήματα ,καταστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου.
Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της χοληστερόλης.

siniparxi, bio προιοντα, e-shop βιολογικα προιοντα,αγορα βιολογικων προιοντων,βιολογικά, βιολογικά καταστήματα, βιολογικά προιόντα, βιολογικά προϊόντα, βιολογικά τρόφιμα, βιολογική καλλιέργεια, βιολογικα βιολογικα αυγα, βιολογικα καλλυντικα, βιολογικα καταστηματα online, βιολογικα μαγαζια, βιολογικα προιοντα βιολογικα προιοντα e shop, βιολογικα προιοντα eshop, βιολογικα προιοντα on line, βιολογικα προιοντα online shop βιολογικα προιοντα αγορα online, βιολογικα προιοντα καταστηματα, βιολογικα προιοντα χονδρικη,

Οι ίνες των παντζαριών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ενζύμων στο σώμα, (ειδικά αυτό που ονομάζεται  υπεροξειδάση της γλυταθειόνης), καθώς και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση και την καταστροφή των μη φυσιολογικών κυττάρων. Είναι επίσης μια από τις πιο πλούσιες πηγές γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του εντερικού σωλήνα. Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση του χυμού παντζαριών στην πίεση του αίματος. Μειώσεις στην πίεση του αίματος είναι ευεργετικές για την αποφυγή  καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Όπως υποστηρίζεται από επιστημονικές έρευνες, τρόφιμα πλούσια σε νιτρικό αλάτι, όπως τα παντζάρια, μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις καρδιακής προσβολής.

Τα φρέσκα καλής ποιότητας παντζάρια θα πρέπει να έχουν ανέπαφα φύλλα, χωρίς σημάδια αλλοίωσης. Οι βολβοί θα πρέπει να είναι σκληροί, με ομαλή επιφάνεια και με ένα ζωντανό κόκκινο-μοβ χρώμα. Μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να κόψετε τα φύλλα τους για τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο, ενώ όσα δεν έχουν φύλλα μένουν στο ψυγείο για δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Ωμά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη ενώ τα μαγειρεμένα καταψύχονται διατηρώντας τη γεύση και την υφή τους.

Μην ανησυχείτε αν σας βάψουν τα χέρια όταν τα καθαρίζετε ή τα μαγειρεύετε. Λίγος χυμός λεμονιού λύνει εύκολα το πρόβλημα. Επίσης, μετά την κατανάλωσή τους μπορεί να παρατηρήσουμε αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων μας, κάτι που είναι φυσιολογικό και απολύτως ακίνδυνο.

 Πηγή; http://www.itrofi.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας Cancel


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατηγορίες Θεμάτων

  • Αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι (Τriticum dicoccum) (9)
  • Αλεύρι Μονόκοκκο (Triticum Monococcum) (1)
  • Άρθρα (157)
  • Όσπρια βιολογικά (5)
  • Παραγωγοί και συνεργάτες μας (9)
  • Προτάσεις (5)
  • Σπαθόλαδο (3)
  • Συνταγές (48)
  • Συνταγές για ψωμί (8)
  • Τι μας αρέσει (5)

Συνδεσμοι

  • COB
  • WWF
  • ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
  • Καλλιστώ

Φιλοι

  • Atma studio yoga
  • Hehe Art
  • Yoga Dhara
  • Το Παραμικρό
  • Φωτογραφία. Lambros Kiriakou

logo

Η Συνύπαρξη είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τον μικρό παραγωγό και τον καταναλωτή που ψάχνει ποιοτικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Περισσότερα...

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης, Marimar de Alava Polo

2310 219 208 / 6997 124 963

siniparxi@gmail.com

Η έδρα μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

  • Κατάλογος Προϊόντων
    • Όλα
    • Προσφορές
    • Δωροκάρτες!
  • Λογαριασμός Πελάτη / Είσοδος
    • Ιστορικό Παραγγελιών
    • Επεξεργασία των στοιχείων μου
    • Η διεύθυνσή μου
  • Καλάθι Αγορών
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Ιδέα και φιλοσοφία
  • Παραγωγοί και Συνεργάτες
  • Επικοινωνία
  • Όροι & Προϋποθέσεις χρήσης
  • Διατροφικά μυστικά για την ανανέωση μας Σεπ 23

    Ο κλινικός διατροφολόγος κ. Στέλιος Λιναρδάκης αναλαμβάνει να μας μυήσει...

  • Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία Σεπ 1

    Της Βασιλικής Κουτσοκώστα Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού....

  • Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Μάι 7

    Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πένες...

  • Συνταγές με Πολέντα Δεκ 2

    Ψητή πολέντα με τυρί και ντομάτα

  • Γλυκιές Συνταγές με Κολοκύθα Οκτ 14

    Μπράουνις με κολοκύθα Υλικά: 1 1/2 φλ. (360 γρ). πουρές...

Copyright ©2017 all rights reserved. Cookies Policy
Designed by Stelemoza Team
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε Cookies για διάφορες λειτουργίες της ιστοσελίδας. Επιλέξτε τις κατηγορίες που επιθυμείτε και αποθηκεύστε την επιλογή σας.
Απαραίτητα για την σωστή λειτουργία Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Δείτε τις επιλογές σας
{title} {title} {title}