0 προϊόντα - €0.00
  • Αρχική
  • Ιδέα & Φιλοσοφία
  • Παραγωγοί & Συνεργάτες
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Blog
  • Επικοινωνία
plethora-theme
×
  • Όλα
  • Βιο Λαϊκή Αγορά
    • Βιολογικά Αυγά & Γαλακτοκομικά
    • Βιολογικά Λαχανικά
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Βιολογικά Οσπρια
    • Βιολογικό Ρύζι ΒΙΟ, άλευρα ΒΙΟ
    • Bιολογικά Φρούτα
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Σάλτσες ΒΙΟ ( Ντομάτας, Πιπεριάς)
  • Βιο προϊόντα
    • Superfoods
    • Ακατέργαστο Αλάτι, Ρόζ Αλάτι Ιμαλαΐων
    • Βιολογικά ‘Ελαια
    • Βιολογικό λάδι, βιολογικές ελαιές
    • Επαλλείματα BIO
    • Ροφήματα ΒΙΟ
    • Βιολογικά Αλευρα & Βιολογική Μαγιά
    • Βιολογικοι Σποροι και Καρποι
    • Βιολογική Ζάχαρη, Στέβια
    • Βιολογικό Μέλι – Ταχίνι ΒΙΟ
    • Ορεκτικά ΒΙΟ
    • Μπαχαρικά βιολογικά
    • Σπαθόλαδο ΒΙΟ
    • Βιοτροφές Πλούσιες σε Πρωτεΐνες
    • Βιολογικά Δημητριακά & Ρύζια
    • Βιολογικά Ζυμαρικά
    • Βιολογικά Tσάγια, Βιολογικά Βότανα
    • ‘Οσπρια βιολογικά
    • ΠΡΩΙΝΟ και Παιδικές Τροφές ΒΙΟ
    • Υποκατάστατα λευκής ζάχαρης
  • Παραδοσιακά
  • Φροντίδα & Υγιεινή
  • Πρ. δυσανεξίας
  • Για το σπίτι
  • Προσφορές

Το κεχρί τι είναι;

Το κεχρί τι είναι;
4 Δεκεμβρίου 2017Άρθρα

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα από τα αγαπημένα μου δημητριακά, το κεχρί. Είναι αλήθεια πως όποιος το πρωτακούει λέει χασκογελώντας: «Κεχρί; Αυτό που τρώνε τα πουλιά;».

Ναι, το τρώνε και οι άνθρωποι…

Έρχεται σε εμάς από τα βάθη των αιώνων, μετρώντας χιλιάδες χρόνια χρήσης του από αρχαίους πολιτισμούς.

Η διαδεδομένη καλλιέργειά του στην Ανατολή έχει αποδοθεί στη μεγάλη αντοχή του σε συνθήκες ξηρασίας. Το 5000 π.Χ. το κεχρί διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα και από την Ασία πέρασε στην Ευρώπη.

Υπάρχουν αναφορές στη Βίβλο για τη χρήση του κεχριού σε τύπο άζυμου ψωμιού.

Το κεχρί ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.

Στη Ρωσία το κεχρί παραδοσιακά τρώγεται ως χυλός γλυκός, με την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης, ή αλμυρός, σαν συνοδευτικό του βασικού γεύματος.

Στην Κίνα συνηθίζεται η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με φασόλια, γλυκοπατάτες ή κολοκύθα. Η προσθήκη του σε σούπες βοηθάει τις μητέρες να δυναμώσουν μετά τον τοκετό και να παράγουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους.

Στη Γερμανία τρώγεται βραστό με μέλι και μήλα. Στην Ταϊβάν, στην Ανατολική Αφρική και στο Νεπάλ με αλκοολική ζύμωση του κεχριού εξάγονται τοπικά αλκοολούχα ποτά.

Στο κοινό κεχρί υπάρχουν τρεις βοτανικές ποικιλίες:

  • miliaceum effusum (ταξιανθίες μεγάλες με απλωμένους βραχίονες),
  • miliaceum contractum (ταξιανθίες λιγότερο απλωμένες και μονόπλευρες) και
  • miliaceum compactum (ταξιανθίες συμπαγείς και ανορθωμένες).

Η προέλευση του κοινού κεχριού δεν είναι βέβαιη: πιθανόν να έχει πρόγονο το αιθιοπικό είδος Panicum Callosum Hochst. Εντούτοις, δεν υπάρχουν μαρτυρίες για καλλιέργειά του σε γειτονικές προς την Αιθιοπία περιοχές κατά την αρχαιότητα.

Το ιταλικό κεχρί προέρχεται πιθανόν από την Ανατολική Ασία. Πρόγονός του πιθανόν να είναι το γνωστό ζιζάνιο Setaria Viridis.

Σήμερα καλλιεργείται στην Ινδία και κυρίως στην Κίνα, όπου θεωρείται σχεδόν εξίσου σημαντικό με το ρύζι και το σιτάρι.

Επίσης καλλιεργείται σε χώρες της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Στην Ελλάδα καλλιεργούνταν παλιότερα κυρίως το κοινό κεχρί στις ορεινές περιφέρειες ως υποκατάστατο του ρυζιού.

Ονομαζόταν και «βουρί» στην Πελοπόννησο ή «μπερνίτσα» στη Μακεδονία. Σήμερα καλλιεργείται ελάχιστα ή καθόλου.

Το μέγεθός του είναι μικρό και το σχήμα του στρογγυλό. Εμείς γνωρίζουμε τις κίτρινες ποικιλίες του, όμως το κεχρί βγαίνει σε διάφορες ποικιλίες, με χρώμα το οποίο παρουσιάζει διαβαθμίσεις από γκριζωπό μέχρι κόκκινο.

Διατροφική αξία

Το Βιολογικό κεχρί αποτελεί μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6.

Το βιολογικό κεχρί περιέχει: σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Δεν περιέχει γλουτένη, γι’ αυτό και μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλες μορφές αλλεργίας στο σιτάρι.

Το μαγνήσιο προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ρίχνει την υψηλή πίεση και ελαττώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας.

Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί, μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σε ουσίες που επίσης δρουν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδίως του μαστού.

Ακόμα ένα δυνατό σημείο του κεχριού είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φώσφορο, ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πολλές λειτουργίες στον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, ο φώσφορος είναι δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών, είναι συστατικό του ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη), της ενεργειακής δεξαμενής του οργανισμού, περιέχεται στα νουκλεϊκά οξέα και είναι συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Βιολογικό κεχρί, bio προιοντα, e-shop βιολογικα προιοντα,αγορα βιολογικων προιοντων,βιολογικά, βιολογικά καταστήματα, βιολογικά προιόντα, βιολογικά προϊόντα, βιολογικά τρόφιμα, βιολογική καλλιέργεια, βιολογικα βιολογικα αυγα, βιολογικα καλλυντικα, βιολογικα καταστηματα online, βιολογικα μαγαζια, βιολογικα προιοντα βιολογικα προιοντα e shop, βιολογικα

Πώς μπορεί να μαγειρευτεί;
Μπορείτε να βρείτε αρκετές συνταγές με βιολογικό κεχρί. Εγώ θα σας δώσω μια μικρή ιδέα, και μιας και λέμε πάντα την αλήθεια μεταξύ μας, θα σας αναφέρω πως όταν άρχισα να το μαγειρεύω, μου φαινόταν άνοστο κι έψαχνα τρόπους να το νοστιμέψω.

Τυχαία ένα πρωί κι ενώ το είχα ξεχάσει να βράζει σε δυνατή φωτιά, το πρόλαβα πριν καεί και το απέσυρα από το μάτι.

Είχε γίνει στεγνό και σπυρωτό, όπως το ήθελα ψημένο, του πρόσθεσα αλάτι, μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο. Από τότε η αναλογία νερού που χρησιμοποιώ είναι λίγο λιγότερη από 2 νερό προς 1 κεχρί. Αυτή είναι η πιο απλή μορφή του.

Άλλοτε το κάνω σε γεμιστά ή το ανακατεύω με ψητά ή στο τηγάνι με λαχανικά με λίγη σάλτσα σόγιας.

Υπάρχει και σε μορφή νιφάδων, οπότε γίνεται ένας χυλός, είτε αλμυρός είτε με φρούτα και κανέλα.

Ξέρετε ότι

  • Στο Πανεπιστήμιο Newfoundland του Καναδά μια ομάδα βιοχημικών ανέλυσαν την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και το περιεχόμενο σε φαινόλες των διαφόρων ποικιλιών κεχριού. Ολες οι ποικιλίες παρουσίασαν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, με την ποικιλία «kodo» να έχει τη μεγαλύτερη.
  • Επιστήμονες της Σεούλ της Νοτίου Κορέας σε μελέτη τους προκάλεσαν σε πειραματόζωα υπερλιπιδαιμία, ταΐζοντάς τα για 8 εβδομάδες με τροφές υψηλές σε λιπαρά. Στη συνέχεια τα χώρισαν σε ομάδες ακολουθώντας διαφορετική διατροφή για την καθεμία με ρύζι, σόργο και κεχρί για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
  • Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που κατανάλωνε το κεχρί είχε σημαντικά μειωμένα τα ποσοστά των τριγλυκεριδίων όπως και τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως το κεχρί είναι χρήσιμο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Αλίκη Πανοπούλου – Σύμβουλος διατροφής

Αφήστε το σχόλιό σας Cancel


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κατηγορίες Θεμάτων

  • Αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι (Τriticum dicoccum) (9)
  • Αλεύρι Μονόκοκκο (Triticum Monococcum) (1)
  • Άρθρα (157)
  • Όσπρια βιολογικά (5)
  • Παραγωγοί και συνεργάτες μας (9)
  • Προτάσεις (5)
  • Σπαθόλαδο (3)
  • Συνταγές (48)
  • Συνταγές για ψωμί (8)
  • Τι μας αρέσει (5)

Συνδεσμοι

  • COB
  • WWF
  • ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
  • Καλλιστώ

Φιλοι

  • Atma studio yoga
  • Hehe Art
  • Yoga Dhara
  • Το Παραμικρό
  • Φωτογραφία. Lambros Kiriakou

logo

Η Συνύπαρξη είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τον μικρό παραγωγό και τον καταναλωτή που ψάχνει ποιοτικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Περισσότερα...

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης, Marimar de Alava Polo

2310 219 208 / 6997 124 963

siniparxi@gmail.com

Η έδρα μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

  • Κατάλογος Προϊόντων
    • Όλα
    • Προσφορές
    • Δωροκάρτες!
  • Λογαριασμός Πελάτη / Είσοδος
    • Ιστορικό Παραγγελιών
    • Επεξεργασία των στοιχείων μου
    • Η διεύθυνσή μου
  • Καλάθι Αγορών
  • Κόστος Αποστολής / Τρόπος Πληρωμής
  • Ιδέα και φιλοσοφία
  • Παραγωγοί και Συνεργάτες
  • Επικοινωνία
  • Όροι & Προϋποθέσεις χρήσης
  • Διατροφικά μυστικά για την ανανέωση μας Σεπ 23

    Ο κλινικός διατροφολόγος κ. Στέλιος Λιναρδάκης αναλαμβάνει να μας μυήσει...

  • Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία Σεπ 1

    Της Βασιλικής Κουτσοκώστα Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού....

  • Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Μάι 7

    Πένες φούρνου με κρέμα αρακά Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πένες...

  • Συνταγές με Πολέντα Δεκ 2

    Ψητή πολέντα με τυρί και ντομάτα

  • Γλυκιές Συνταγές με Κολοκύθα Οκτ 14

    Μπράουνις με κολοκύθα Υλικά: 1 1/2 φλ. (360 γρ). πουρές...

Copyright ©2017 all rights reserved. Cookies Policy
Designed by Stelemoza Team
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε Cookies για διάφορες λειτουργίες της ιστοσελίδας. Επιλέξτε τις κατηγορίες που επιθυμείτε και αποθηκεύστε την επιλογή σας.
Απαραίτητα για την σωστή λειτουργία Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Δείτε τις επιλογές σας
{title} {title} {title}