Πόριτζ βρώμης
Αν θέλουμε πρωινό γεμάτο υγεία τότε ετοιμάζουμε πόριτζ. Γνωστό ιδιαίτερα από τους Βρετανούς το porridge βρώμης ετοιμάζεται ως παραδοσιακό πρωινό με βιολογικές νιφάδες βρώμης ή βιολογικό σπόρο βρώμης, νερό ή γάλα μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος κι ομογενοποιημένος χυλός. Εκτός όμως από την Μεγάλη Βρετανία συνηθίζεται και στις Σκανδιναβικές χώρες, την Γερμανία αλλά και στην Βόρειο Αφρική. Διαβάζω μάλιστα ότι το πόριτζ βρώμης είναι γνωστό στον άνθρωπο από πολύ παλιά αφού εντοπίσθηκε σε στομάχι Νεολιθικού ανθρώπου ηλικίας 5.000 χρόνων. Το πόριτζ εκτός από βρώμη ετοιμάζεται και με άλλα σιτηρά όπως σιμιγδάλι, ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και φαγόπυρο. Τρώγεται συνήθως ζεστό για πρωινό είτε σκέτο (προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι) είτε και με την προσθήκη ζάχαρης, μελιού, φρούτων, ξηρών καρπών, μπαχαρικών ή και ψιλοκομμένων λαχανικών.
Για το πόριτζ βρώμης θα χρειαστώ τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ σε ένα σκεύος τις βιολογικές νιφάδες βρώμης (ακόμα καλύτερα βιολογική βρώμη σε σπόρο) με το αλάτι, το γάλα ή το νερό και δίνω βράση. Θυμάμαι ότι για το πόριτζ η γενικότερη αναλογία νιφάδων βρώμης προς νερό/γάλα είναι 1:3. Αφού αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα (προσέχω να μην καώ) το αφήνω να σιγοβράσει για 10’ μέχρι να χυλώσει και να μην διακρίνονται οι νιφάδες. Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί ένας ομοιογενής και παχύρευστος χυλός. Αυτή είναι η βασική συνταγή του πόριτζ βρώμης. Όποιος το προτιμά σκέτο το αποσύρει από την φωτιά, το αδειάζει σε δύο μπολάκια κι είναι έτοιμο για κατανάλωση!
Διαφορετικά προτού το αποσύρω από την φωτιά προσθέτω τις σταφίδες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μέλι. Αφού πάρει μία τελευταία βράση τραβώ το πόριτζ από την φωτιά και μπορώ να προσθέσω λίγο γάλα (ακόμα) αν το προτιμώ περισσότερο λεπτόρευστο.
Μεταφέρω το πόριτζ σε δύο μπολάκια και ρίχνω από πάνω τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς μαζί με λίγες σταφίδες και λίγη κανέλα ακόμα για γαρνιτούρα. Σερβίρω το πόριτζ ζεστό ή το διατηρώ αφού κρυώσει στο ψυγείο και το τρώω αργότερα ως δροσερή κρέμα.