Συνταγές με Πολέντα
Ψητή πολέντα με τυρί και ντομάτα
Σε Βασικές Συνταγές, Ζεστά (ή Χλιαρά), Ιταλική, Κυρίως Γεύμα, Όλες τις εποχές, Στο Φούρνο, Συνοδευτικά, Χορτοφαγική (Χωρίς Κρέας), Χωρίς Γλουτένη.
Η πολέντα είναι χυλός από σιμιγδάλι και συνιστά βασικό είδος διατροφής στη Βόρεια Ιταλία. Μαγειρεύεται αρχικά όπως το πόριτζ και τρώγεται είτε μαλακό, είτε αφού στερεοποιηθεί κόβεται σε κομμάτια και ψήνεται περαιτέρω στο φούρνο, στο γκριλ ή το τηγάνι. Η ακόλουθη συνταγή για ψημένη πολέντα αφού ετοιμασθεί, πήζει και ψήνεται στο φούρνο με τριμμένη γραβιέρα και πλούσια σάλτσα ντομάτας και μπορεί να σερβιριστεί είτε μόνη της ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και στρώνω διαφανή μεμβράνη σε ένα ταψάκι (28×18 εκ.). Βάζω το νερό να πάρει βράση μαζί με το αλάτι.
Ρίχνω την πολέντα με σταθερή ροή στο βραστό νερό και την αφήνω να βράσει για 5’. Ενώ ανακατεύω, προσθέτω στο μείγμα την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Μεταφέρω τον χυλό στο ταψί και ισιώνω την επιφάνεια με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Αφήνω την πολέντα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.
Σοτάρω αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτω τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Τέλος αλατοπιπερώνω και σιγοβράζω την σάλτσα ντομάτας για 20’ να πιεί τα υγρά της.
Όταν πλέον έχει κρυώσει και στερεοποιηθεί, αδειάζω την πολέντα σε επίπεδη επιφάνεια και την κόβω σε τετράγωνα κομμάτια. Βουτυρώνω ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετώ τα μισά κομμένα κομμάτια. Ρίχνω από πάνω τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζω με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνω την πολέντα για 25’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να αποκτήσει κρούστα.
Πολέντα με μανιτάρια, πιπεριές και αυγό
Υλικά για την πολέντα:
γάλα – 2 φλιτζάνια
αλάτι – 1/2 κ.γ.
καλαμποκάλευρο – 2 φλιτζάνια
παρμεζάνα – 100 γρ τριμμένη
Τα λαχανικά:
ελαιόλαδο – 2 κ.σ.
μανιτάρια – 4
αλάτι –
πιπέρι – μαύρο φρεσκοτριμμένο
κρεμμύδι – 1
πιπεριά – 2
Εκτέλεση
Σ’ ένα τηγάνι, ρίχνουμε το γάλα, 1/2 φλιτζάνι νερό, το αλάτι και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν βράσει,
ρίχνουμε σιγά-σιγά το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε. Κάλυπτουμε μ’ ένα καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε. Ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά, έως ότου το μίγμα μοιάζει με κρεμώδη χυλό. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σ’ ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια με μια πρέζα αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα σοτάρουμε. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 8 λεπτά. Βάζουμε τα μανιτάρια σ’ ένα μπολ.
Ρίχνουμε πάλι ελαιόλαδο στο τηγάνι μας και σοτάρουμε το κρεμμύδι αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε. Ρίχνουμε και τις πιπεριές και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε 1/4 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο μίγμα που έχουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι.
Λίγο πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε το τυρί στη ζεστή πολέντα. Τοποθετούμε από πάνω τα λαχανικά και 1 τηγανητό αυγό. Γαρνίρουμε με κρέμα γάλακτος και σχοινόπρασο.
Πηγή: http://www.toarkoudi.gr/polenta-me-manitaria-piperies-kai-augo/
Κέικ με πολέντα, πορτοκάλια και αμύγδαλα
Το κέικ που σας ετοιμάζω σήμερα είναι με τριμμένα αμύγδαλα και πολέντα (καλαμποκάλευρο ψιλό), που του δίνουν μια άλλη γευστική διάσταση, διαφορετική από τα συνηθισμένα κέικ. Χρειάζεται λίγη προσοχή, για παράδειγμα να μην παραλείψετε με τίποτα τη λαδόκολλα, ιδιαίτερα αν η φόρμα σας είναι με αποσπώμενο πάτο, γιατί αλλιώς θα κολλήσει. Είναι όμως πολύ γευστικό και θα συνοδεύσετε πολύ ευχάριστα τον καφέ, το τσάι και το πρωινό σας.
Μπορεί κάποιος να το τροποποιήσει, να αφαιρέσει δηλαδή τα πορτοκάλια και την καραμέλα, και πάλι θα έχει ένα υπέροχο κέικ.
Συστατικά:
50 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
240 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
120 γρ. πολέντα (καλαμποκάλευρο ψιλό)
Για τη βάση με καραμέλα:
90 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας νερό
20 γρ. βούτυρο
2-3 πορτοκάλια σαγκουίνια (ανάλογα το μέγεθος)
Για την επικάλυψη:
3-4 κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας νερό
Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο στρώνοντας ένα κομμάτι λαδόκολλας ή χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε την πολέντα. Σπάμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ και τρίβουμε τα αμύγδαλα πολύ καλά σε μπλέντερ. Παίρνουμε το ξύσμα από δύο πορτοκάλια, καθαρίζουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια από όλο το άσπρο και τυχόν ίνες και κουκούτσια και τα κόβουμε σε οριζόντιους δίσκους 1-2 εκατοστών περίπου.
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση καραμέλας. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά (π.χ. με διαβάθμιση από 1 ως 9 στο 6) και αφήνουμε να βράσει αργά. Δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα μας και προσέχουμε ώστε να μη καεί η καραμέλα. Μόλις αρχίσει να χρυσίζει, βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή το βούτυρο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αδειάζουμε αμέσως την καραμέλα στη φόρμα και την απλώνουμε παντού.
Προσθέτουμε τους δίσκους του πορτοκαλιού καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της βάσης.
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στις αντιστάσεις. Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε (με το εργαλείο φτερό) σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού, την πολέντα και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Μόλις όλα ενσωματωθούν στο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τα πορτοκάλια. Ψήνουμε το κέικ μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά και με προσοχή το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη φόρμα και τη λαδόκολλα.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαρμελάδα και το νερό, ανακατεύουμε και με τη βοήθεια ενός πινέλου γλασάρουμε το κέικ όσο ακόμη είναι ζεστό. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό.
Πηγή,